Foto: underverse, Bigstock

Foto: underverse, Bigstock

Det er blevet almindeligt at invitere folk på kaffe, hvis man er uenig med dem. Det er en farlig tendens, der i værste fald kan føre til fordragelighed.

“Jeg vil rigtig gerne tage en kop kaffe med dig og forstå, hvorfor du har behov for at skrive de ting om liberale, som du gør.”

Politifuldmægtig Eli Melchior læser højt af den seneste anmeldelse af trusler om at drikke kaffe sammen, som er landet på hans skrivebord i afdelingen for venlighedsangreb. Antallet af den type trusler er steget kraftigt i løbet af det seneste år, og selv politikere benytter sig af den.

“I det her tilfælde kommer truslen fra den liberale debattør, Rasmus Brygger, men også folketingspolitikere som Özlem Cekic (SF) har et langt synderegister bag sig,” fortæller Eli Melchior, der mener, at professionelle meningsdannere bør sige fra over for tendensen til at ville mødes med mennesker, man er uenig med, for at søge fælles fodslag.

Tegn på svaghed
Ofte fremstår forbrydere i kaffeinvitationskategorien som stærke mennesker. Men i virkeligheden er det et tegn på svaghed, mener Eli Melchior. Retspsykolog Hanne Thiese er enig:

“Med invitationen til at drikke kaffe forsøger krænkeren at sende et signal om at være venlig og imødekommende, men i virkeligheden er der tale om en afledningsmanøvre. En debattør med integriteten i orden ville aldrig ty til trusler om hyggeligt samvær, men i stedet holde sig til emnet og søge at overbevise sin modpart med saglige argumenter – eller grove tilsvininger og stråmænd, når det er nødvendigt,” siger hun.

Risiko for enighed
Bliver du udsat for en kaffeinvitations-trussel eller en anden form for venlighedsangreb, er det meget vigtigt, at du siger fra med det samme. Oplever du, at det rammer en anden, bør du vise offeret din opbakning. Desuden bør du altid anmelde trusler og prøve at forhindre offeret i at tage mod invitationen.

“Nogle takker desværre ja til at drikke kaffe med gerningsmanden, og så kan det nemt gå galt. I værste fald ender det med, at folk, der førhen var med til at holde liv i mediernes debatspalter og -udsendelser, bliver enige om tingene eller enes om bare at være uenige,” siger Eli Melchior og slutter:

“Den form for fordragelighed vil ødelægge den sunde, demokratiske debat.”