Foto: Weyo, Bigstock

Foto: Weyo, Bigstock

Ikke kun din egen spisning af bacon øger kræftrisikoen på linje med rygning, siger forsker og advarer om farerne ved den passive bacon.

Du sidder i kantinen og ser din kollega nyde et par store, glinsende stykker bacon. På grund af din slankekur har du kun taget en salat, men flere gange skæver du misundeligt til det fede kød. Det kan være farligt.

“WHO’s undersøgelse fra sidste uge placerer bacon og andet forarbejdet kød i samme kræftfremkaldende kategori som cigaretter og asbest. Men de glemmer at nævne risikoen ved passiv baconspisning,” siger professor og kræftforsker Adam Osinski, der for nylig fik offentliggjort artiklen “Looking at Meat: Risk Factors Connected With Passive Observation of Bacon Consumption” (At se på kød: Risikofaktorer forbundet med passiv observation af baconspisning”, red.) i det anerkendte medicinske tidsskrift Cancer Research.

Baconmemer måske farlige
Her sandsynliggør Osinski, hvordan blot fem minutters ugentlig kigning på bacon kan øge risikoen for tarmkræft med 54 %.

“Måske tror man, at man slet ikke kigger så meget på bacon, men hvad så, når du hver dag går forbi køledisken og lige kaster et blik? Eller køber en pakke, som du smider op på kassebåndet, ned i posen, ind i køleskabet og til sidst på panden. Selvom du laver kødet til en anden, har du alligevel kigget meget på det,” siger forskeren og tilføjer, at der lige nu også florerer mange baconpositive internetmemer på sociale medier.

“Vi har ikke undersøgt, om det at kigge på billeder eller GIF-animationer af bacon er lige så farligt som at kigge på rigtig bacon, men vi bør tage forholdsregler,” siger Osinski og opfordrer baconproducenter til at overveje den fare, de udsætter passive baconspisere for.

Mørk emballage
“Jeg er ikke politiker, men man kunne overveje at få slagterierne til at pakke kødet ind i en mørk emballage eller udelukkende bruge tekst til at reklamere for produktet. Vi bliver i det mindste nødt til at oplyse befolkningen om faren,” siger han.

Det mener Jane Jensen også. Hun spiser ikke selv svinekød, men udsættes dagligt for bacon i sit job som servitrice på en café, der serverer brunch.

“Jeg er bekymret nu og overvejer at finde et andet arbejde, hvor jeg ikke skal kigge på rent kød. Måske i en pølsevogn,” siger hun.