Foto: Lissia Martinez, Wikipedia

Foto: Lissia Martinez, Wikipedia

Kulde, farlige dyr og overbelægning gør, at en lang række asylcentre i Sverige rasler ned ad rangstigen på rejseportalen TripAdvisor. Svenske myndigheder planlægger opsætning af meget store varmelamper.

For blot et par uger siden lå Migrationsverkets asylcenter i den midtsvenske by Lima hæderligt placeret på webtjenesten TripAdvisor, hvor rejsende kan anmelde indkvarteringsfaciliteter af forskellig art.

“Vi havde 3,5 stjerner og generelt fine kommentarer om omgivelserne og særlig vores morgenmadsbuffet, som vi altid har sat en ære i at holde på et højt niveau,” siger centerleder Björn Johansson.

Rejsevante gæster kritiske
Men de sidste par dage har centeret oplevet en voldsom stigning i antallet af kritiske anmeldelser og er nu nede på blot 1,5 stjerne. Det skyldes en lang række anmeldelser fra rejsevante brugere, som mener, at Sverige er overvurderet som destination og indkvarteringen ofte ekstremt mangelfuld.

Blandt andet skriver Ebrahim fra Aleppo: “Indkvartering i slidte køjesenge og skuffende omgivelser. Begrænsede indkøbsmuligheder, der ligger mere end et kvarters gang borte, og ingen nævneværdige seværdigheder. Stærkt frarådet.”

Aarif fra Kabul skriver under overskriften Don’t believe the hype!:

“Jeg har rejst gennem store dele af Mellemøsten og Europa, men har sjældent oplevet noget så koldt og deprimerende som Provinssverige i oktober. Elgene gør mig bange. Savner Hamborg 🙁 ”

Enorme varmelamper
Særlig kulden er et tilbagevendende kritikpunkt for de rejsende, hvilket Migrationsverket nu vil gøre noget ved.

“Helt ærligt, så havde vi faktisk ikke tænkt over det med kulden. Det er nok fordi, vi er vant til den, så det er en oplagt forglemmelse fra vores side,” siger informationschef Peter Svensson, som erkender at den slags ikke er godt nok, hvis man vil have folk til at føle sig velkomne. Derfor har myndighederne tænkt sig straks at gøre noget ved problemet.

“Vi har udarbejdet en plan om at forbedre de klimatiske forhold i nærheden af asylcentrene. Det sker ved at opstille varmelamper med en diameter på knap 150 meter, der på afstand sagtens kan ligne solen tæt på ækvator”, siger han og forklarer, at de nyankomne dermed både får mere behagelige temperaturer og noget, der minder dem om hjemlige himmelstrøg.