Foto: BarbraFord, Bigstock

Foto: BarbraFord, Bigstock

I 1992 kvalificerede Danmark sig ikke til EM-slutrunden, men endte alligevel som europamestre, fordi vi stemte nej til Maastrichttraktaten. Et nej den 3. december kan derfor betyde, at Danmark vinder guld i Frankrig næste år.

Mens danske fodboldfans ærgrer sig gule og blå efter den skuffende kamp mod Sverige i tirsdags, har fodboldanalytiker Chris Frederiksen bevaret optimismen.

Han har nemlig set på, hvordan folkeafstemninger om EU-relaterede emner gennem tiden har påvirket Danmarks chancer for at komme med til EM uden at have kvalificeret sig.

“Det skete i 1992, hvor vi som bekendt endte med at blive europamestre,” siger Chris Frederiksen og fortsætter:

“Samme år stemte danskerne nej til Maastrichttraktaten, og selvom man skal være forsigtig med at udtale sig om årsagssammenhænge, tør jeg godt gøre det i det her tilfælde. Året efter stemte vi jo ja, og siden da har Danmark ikke klaret europamesterskaber nær så godt.”

Skudsikker statistik
Chris Frederiksen vil dog ikke garantere, at et nej til ophævelse af retsforbeholdet vil være nok til at få Danmark med til Frankrig næste år.

“Der er godt nok tale om en skudsikker statistik, for ud af ét tilfælde, hvor der blev stemt nej, vandt Danmark uden at have kvalificeret sig. Det er jo 100 %. Men fodbold er en kompleks sportsgren, og selv de bedste analytikere kan ikke forudse alt,” siger han.

Han mener dog, at det første skridt må være at arbejde for et nej den 3. december, for så er banen i det mindste kridtet op.

“Et ja vil i hvert fald betyde, at vi under ingen omstændigheder kommer med, så i første omgang må vi bare stemme nej,” fortsætter han.

Paul og pandaerne
Hvis et nej ikke er nok, er Chris Frederiksen ikke sikker på, hvad der mere skal til. Men han er fortsat i gang med at analysere situationen og lover, at han i nærmeste fremtid vil være klar til at offentliggøre sine bud.

“Det ville være rart lige nu at kunne rådføre sig med blæksprutten Paul eller de der små pandaer nede i Kina. Men Paul er desværre ikke mere, og jeg er simpelthen ikke god nok til kinesisk til at kunne få noget ud af at spørge pandaerne,” siger han og slutter:

“Der er dog al mulig grund til at tro, at det nok skal lykkes. Alt kan ske i fodbold – især, når der er så længe til.”