Foto: MacG, Bigstock

Foto: MacG, Bigstock

Den populære bog kan tolkes på mange måder og har ført til en opblomstring af religiøse skoler, der forholder sig vidt forskelligt til Bridgets bud om kærlighed og singleliv.

“Singlekulten har intet med den sande Bridget Jones at gøre.”

“Alle Bridget Jones-fans ender med enten at hade mænd eller tro, at meningen med livet er at blive gift med en rig en af slagsen.”

Det skorter ikke på kategoriske bedømmelser af Bridget Jones’ dagbog, som siden udgivelsen i 1996 har splittet forskere, teologer og læsere verden over. Er den et kampmanifest mod mænd? Et knæfald for den reaktionære, hjemmegående husmor? Eller et spirituelt skrift, der opfordrer den enkelte til at vedkende sig selv?

Darcy-vers er forsonende
“Vi må erkende, at der både findes fredelige og krigeriske passager i bogen. I de tidlige kapitler er hun ofte vred, bitter og fordrukken, mens de sene kapitler, de såkaldte Darcy-vers, har en mere forsonende og empatisk tone,” siger Thomas Brinch Preisler, der er lektor og religionsforsker ved Aarhus Universitet.

Darcy-versene begynder, da Bridget Jones, som er helligtekstens profet og hovedperson, møder og forelsker sig i advokaten Mark Darcy, som hun ved skriftets afslutning finder sammen med.

“Men selv de sene kapitler er tvetydige, især da Darcy skuffer Bridget og gør hende vred. Så man kan ikke bare sige, at fordi de ender sammen, opfordrer dagbogen til kærlighed. Vi ved ikke engang, om de enkelte kapitler er skrevet i den rækkefølge, de typisk optræder i,” påpeger Brinch Preisler.

Singleikon eller husmor
Desuden findes der to apokryfe fortsættelser, Bridget Jones: På randen af fornuft og den nylige Vild med ham, som visse fortolkere kalder for “de endelige skrifter”, mens andre forkaster dem som kætterske.

“Opfattelsen af Bridget som enten stridslystent singleikon eller fredelig husmor har ført til sekteriske kampe og konflikter i hele den vestlige verden,” siger religionsforskeren.

Men for den erklærede Bridget-fan Yasmin Yilmaz handler dagbogen slet ikke om at bekæmpe hinanden.

“Bridget Jones’ budskab handler om at elske, ikke bare sin elskede, men også veninderne og vigtigst af alt: sig selv. Jeg tager skarpt afstand fra de mere voldelige fortolkninger af dagbogen,” siger hun.