Foto: Kasia Bialasiewicz, Bigstock

Foto: Kasia Bialasiewicz, Bigstock

Sprogpolitiet erkender, at der ikke er ressourcer til at optrævle det sprogfundamentalistiske netværk, der står bag adskillige terrorangreb. Etisk Råd mener, at udviklingen er forventelig.

Efter weekendens massakre, der kostede adskillige ord- og grammatikbøger fra biblioteker og folkeskoler i hele landet livet, erkender Sprogpolitiet, at det er umuligt at fange bagmændene fra det sprogfundamentalistiske netværk STAV (Sproglig Tvetydighed Avler Vold). Indsatsleder Jesper Milkær forklarer, at det skyldes netværkets struktur:

“Vi formoder, at de egentlige bagmænd gemmer sig bag pæne facader i blandt andet Fiduso (Folkefronten af Intelligente Danskere til Udvikling af Sproglig Omhu). Det er et uhyggeligt netværk, der ledes af intelligente mennesker, som er utrolig gode til at slette deres spor, og som i øvrigt ligner alle os andre.”

Fiduso nægter
I Fiduso benægter man imidlertid forbindelsen til STAV.

“Det er en uhyrlig påstand baseret på fordomme. Man tror, at bare fordi, man kerer sig om sproget, så er man en voldsparat fundamentalist. Men STAVs krav om entydige regler og afskaffelse af valgfrihed har intet med sproglig omhu at gøre,” siger folkefrontens talsperson, Bertel Lund Hansen og tilføjer:

“Vores egen beslutning om at fravælge startkomma betyder ikke, at vi har noget mod dem, der bruger det. Det handler bare om, at man ganske vist selv må vælge, men at valget skal være konsekvent.”

“Vi advarede jer”
I Etisk Råd er man bekymrede over udviklingen, men mener samtidig, at den er forventelig.

Vi advarede jer,” siger rådets formand, Jacob Birkler.

Han mener, at mennesket har brug for faste holdepunkter, og når grammatikken sættes fri samtidig med, at der ikke gribes tilstrækkeligt ind over for overtrædelse af sproglige konventioner, er kimen lagt til den radikalisering, vi har set de senere år.

“Folk mister evnen til at navigere i sprogreglerne, og hvis de samtidig kommer fra ressourcesvage hjem, hvor man måske ikke går så meget op i sprog, vil der være en høj sandsynlighed for, at de gør oprør mod hjemmets værdier og opsøger de her terrorceller, hvor de opildnes til at tro på en verden, der er fuldstændig blottet for sproglig tvetydighed,” slutter han.