Foto: Comrade Foot, Flickr

Foto: Comrade Foot, Flickr

Mange danskere køber ikke deres eget fyrværkeri, men nøjes med at kigge på det, andre har betalt for. Den slags snylteri bør være strafbart, mener Liberal Alliance.

Det er en velkendt og elsket tradition, at man skyder det nye år ind med farvestrålende fyrværkeri. Men mens nogle bruger flere tusinde kroner på at sende fyrværkeri mod himlen til glæde for alle, vælger andre at betragte nattehimlen uden selv at betale en krone.

Det er en typisk dansk snyltermentalitet, mener Liberal Alliances forbrugerordfører, Joachim B. Olsen. Han vil derfor gøre det strafbart at kigge på himlen nytårsaften uden at have købt mindst én raket.

Vil du nyde, må du yde
“År efter år knokler de få for de mange. Det er de samme, der bruger både tid og penge – for ikke at tale om den risiko, de løber – på at købe og antænde det fyrværkeri, der kommer os alle til gode,” siger Joachim B. Olsen og tilføjer, at alle bør gøre en indsats for at skabe en seværdig nattehimmel:

“Det er et usundt samfund, der tillader, at nogle bare læner sig tilbage og nasser på andres fyrværkeri. Vil du nyde, må du yde. Så lige nu arbejder vi i Liberal Alliance på et lovforslag, der fra næste år gør det strafbart at kigge på himlen nytårsaften, medmindre man selv har købt et minimum af fyrværkeri.”

Enkelte undtagelser
I regeringspartiet Venstre er man i udgangspunktet positivt stemt over for forslaget, men mener dog, at der bør være enkelte undtagelser.

“Et menneske, der har råd til at bruge mange tusind kroner på fyrværkeri, har sikkert allerede bidraget så meget i tidens løb, at det ikke er rimeligt at straffe hende eller ham for at springe et enkelt år over,” påpeger Venstres forbrugerordfører, Jan E. Jørgensen.

Joachim B. Olsen mener, at det vil være en formsag at nå til enighed.

“Selvfølgelig skal vi ikke straffe rige mennesker, der allerede har bidraget rigeligt. Det handler om kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister og andre, som samfundet belønner for ingenting at lave. De skal ikke have lov at se på fyrværkeri for andres penge,” siger han og slutter:

“Det er ikke synd for nogen. Folk kan bare lade være med at kigge op på himlen, hvis de ikke har råd til raketter. Det er trods alt ikke en menneskeret at se på fyrværkeri.”