Foto: Robert Hoetink, Bigstock og irma.dk

Foto: Robert Hoetink, Bigstock og irma.dk

Politiken fordømmer, uden brug af billeder, Irmas toiletpapir, hvis design minder om det jødiske bedesjal. Irma selv beklager ligheden og udbetaler straks erstatning til Det Mosaiske Troessamfund.

“Vi er meget kede af, at mønstret på vores toiletpapir ligner det jødiske bedesjal og trækker straks vores toiletpapir tilbage,” lyder det fra PR-konsulent Stine Pihl, der tilføjer, at Irma straks efter at være blevet bekendt med ligheden har udbetalt en stor erstatning til Det Mosaiske Troessamfund.

“De har godt nok ikke klaget over toiletpapiret, men en af vores kunder viste os et billede af en tallit (jødisk bedesjal, red.), og så kunne vi godt se, at vi ubevidst har krænket en i forvejen presset religiøs minoritet,” fortsætter hun.

Tak, men ingen årsag
I Det Mosaiske Troessamfund bekræfter man at have modtaget en check fra Irma. Talsmand Uffe Melchior udtaler, at det er en flot gave, men at Irma ikke har fornærmet jøderne.

“Vi synes, det er noget fint toiletpapir og har ikke tænkt over, at det lignede bedesjal. Vi ved jo godt, at smalle, blå striber er populære,” siger han og tilføjer, at der ikke engang behøver være striber på en tallit:

“Tit er de i øvrigt også sorte og ligner mere de sorte Omaggio-vaser fra Kähler.”

Politikens Bo Lidegaard er imidlertid uenig og mener, at der er tale om en alvorlig krænkelse.

Billedløs fordømmelse
I en leder tager han afstand fra de medier, der sammen med dækningen af sagen viser billeder af Irmas toiletpapir eller det jødiske bedesjal. Desuden skriver han, at det er beskæmmende, at man er nået så vidt, at man designer toiletpapir, så det ligner religiøse minoriteters symboler.

“Hvordan skal jøder i Danmark kunne føle sig som ligeværdige i et samfund, som misbruger symboler, der findes på deres helligste genstande? Vi bør skamme os over at signalere over for jøderne, at deres religion betyder det samme for os som det papir, vi tørrer os i røven med.”

Han mener, at de blå striber har en særlig betydning for jøderne, selvom ikke alle bedesjal er udsmykket med dem.

“De findes jo også på det israelske flag, så selvfølgelig repræsenterer de i særlig grad den jødiske identitet og folkesjæl.”