Foto: Vepar5, Bigstock

Foto: Vepar5, Bigstock

USA’s omdømme har lidt et uopretteligt knæk efter, at Dagbladet Information offentliggjorde kritiske artikler om landets politiske splittelse og højreekstreme terror.

“Hvad tænker de ikke om os i udlandet?”

Dette spørgsmål har flere amerikanske debattører stillet efter, at Information for to uger siden trykte både en leder og et debatindlæg, der kritiserede USA for at være et splittet land truet af højreekstrem terror.

Svaret er, at udlandet tænker dårligt om USA, og det har påvirket landets turisme.

Ingen gider Brooklyn
“Ingen gider tage til Brooklyn længere. Siden den 15. januar har vi set et dyk i turismen på over 70 procent,” fortæller Shawn Lopez, der er chef for Brooklyn Tourism & Visitors Center. Han mener, at faldet i besøgende til den ellers så populære New York-bydel skyldes udenlandske mediers reaktion på USA’s politiske debatklima.

“Da jeg så, at Martin Burcharth (USA-korrespondent for Information, red.) gav Obama ret i, at man skulle være bekymret for USA’s fremtid, vidste jeg, at mit hjemlands ry var i fare. Tror amerikanske politikere ikke, at der findes en verden uden for USA?” spørger han retorisk.

Lyt til journalister
Shawn Lopez deler holdning med mange amerikanske debattører, der anklager politikerne for at give landet et dårligt omdømme, især i europæiske medier.

“De sidder i Washingtons guldfiskebowle og aner ikke, at ude i den store verden læser rigtig mange mennesker faktisk Information, Kristeligt Dagblad og Søndagsavisen og lader sig påvirke af, hvad der står i dem,” siger Michala Rupert, der er tidligere opinionsredaktør på The New York Times og i dag har en blog, hvor hun revser både Obamas regering og præsidentkandidaten Donald Trump.

Sammen med andre ledende meningsdannere har Rupert forfattet et åbent brev, der starter med “To those elected by the people …” (til dem, der er valgt af folket, red.) og opfordrer amerikanske politikere til at tænke mere empatisk og samlende, så USA ikke bliver “bannerfører for den nye fascisme”.

“Det lyder måske voldsomt at kalde et demokratisk land for en fasciststat, men nogle gange må man være modig og rette sig efter, hvad man tror, tilfældige journalister i udlandet mener om ens regering,” siger Michala Rupert.