Foto: bibiphoto, Bigstock

Foto: bibiphoto, Bigstock

Omfattende demonstrationer mod britiske satiretegnere kulminerede fredag, hvor landets ambassade blev sat i brand af ekstreme danskere. Tegnerne, der har afbildet statsministeren og Den Lille Havfrue, lever nu med politibeskyttelse.

Flammerne slikker op ad muren på den for længst rømmede britiske ambassade på Østerbro, hvor en række ekstremistiske danskere for nylig er trængt ind. De er optændt af blindt raseri over flere britiske avisers nedladende afbildninger af Lars Løkke Rasmussen som nazist og nationalklenodiet Den Lille Havfrue som grisk og sur beslaglægger af flygtninges værdigenstande. Derfor har de nu sat ild til bygningen.

Løkke er stor
“Lars Løkke er stor!” råber en flok, der ihærdigt og rasende tramper på det britiske flag, Union Jack, mens enkelte tilføjer, at de selvfølgelig mener det i overført betydning.

Lisbeth Svendsen på 36 år fra Vanløse er en af dem, der deltager i den ophedede demonstration uden for ambassaden.

“Hvis man vil tilsvine vores politikere og nationalsymboler, skal man vide, at man vækker danskernes harme, og at det vil få uoverskuelige og alvorlige konsekvenser,” siger hun og fortsætter:

“Særligt ydmygende var det, da David Cameron nægtede at tage et møde med en række repræsentanter for dansk erhverv. De krævede blot, at han skred ind over for nedladende afbildninger af legoklodser, havfruer og politikere. Hvis bare premierministeren havde taget vores harme alvorligt og ikke blankt afvist Danmarks repræsentanter, ville dette aldrig været sket.”

Pia: Tegnere ypper kiv
Flere britiske satiretegnere lever nu med politibeskyttelse og på hemmelige adresser af frygt for repressalier fra ekstremistiske danskere, som vil hævne tegningerne.

Den danske folketingsformand, Pia Kjærsgaard, beklager, at det er kommet til vold, men mener, at det desværre er en konsekvens af de britiske tegneres handlinger.

“De engelske satiretegnere bliver nødt til at tage ansvar for, at de med deres stærkt krænkende tegninger har forsøgt at yppe kiv og fornærmet både Lars Løkke Rasmussen og hele den danske nations ære på en måde, der helt forudsigeligt satte verden i brand,” siger hun og anfører, at der dog kan være håb om, at konflikten stopper, hvis The Guardian siger undskyld til Lars Løkke Rasmussen og alle hans efterkommere.