Foto: Magnus Fröderberg, norden.org

Foto: Magnus Fröderberg, norden.org

Overdreven brug af kritiske spørgsmål skader demokratiet og er grimt at se på. Det mener et overvældende flertal af folketingets partier og kræver derfor, at Clement Kjersgaard fremover koncentrerer sig om at holde mikrofonen og lader politikerne om at tale politik.

Søndag aften blev den socialdemokratiske partiformand, Mette Frederiksen, interviewet af studievært Clement Kjersgaard. Det foregik på en særdeles kontant måde, der nu får en række politikere til at kræve lovindgreb mod kritisk journalistik.

“Jeg fik det fysisk dårligt af at se, hvordan Clement bare stillede de samme spørgsmål til Mette Frederiksens politik igen og igen. Helt ærligt, er det ham eller hende, der er politikeren? Derfor foreslår vi en lovgivning, der skal begrænse denne hensynsløse åbenhed,” siger Morten Bødskov (S) og tilføjer, at forslaget er oplagt i forlængelse af offentlighedsloven.

Ingen tid til politik
Venstres Søren Gade, der også har haft dårlige oplevelser med Clements spørgsmål, er helt enig.

“Der er alt for mange interviews på tv, hvor politikere får gentaget et spørgsmål helt op til én gang. Hvis man oven i det en gang om ugen risikerer at få stillet samme spørgsmål helt op til tre-fire gange, hvordan skal man så nogensinde få tid til at bedrive politik?” siger han.

“Det sætter os lidt i en mærkelig situation, for på den ene side er det jo fedt at se oppositionens leder blive grillet, men på den anden side er det jo vores politik, hun forsvarer,” fortsætter han og forklarer, at eftersom det samme kan ske for borgerlige politikere, er loven også i deres interesse.

Kun bestemte spørgsmål
Politikerne er især generede af spørgsmål, der kun kan besvares med ja eller nej. Flere anfører, at det er snyd at spørge på den måde, fordi virkeligheden er ekstremt kompleks, og det er træls at blive konfronteret med svar af den type, hvis man senere skifter mening.

Derfor er et bredt flertal i folketinget nu enige om, at licensbetalte kanalers studieværter og journalister fremover kun må stille ja/nej-spørgsmål i ganske få tilfælde. Det kan eksempelvis være: “Er det rigtigt, at dine synspunkter er bedre end dine modstanderes?” og “kan du bekræfte, at din politik vil skabe velstand og fremgang i Danmark?”