Foto: sylv1rob1, Bigstock

Foto: sylv1rob1, Bigstock

Hvis noget har ligget på gulvet i mindre end fem sekunder, behøver man ikke smide det ud eller bruge tid på at vaske og desinficere.

“Hovsa, der røg skalpellen. En, to, tre, fire, haps! Jeg nåede det lige,” siger Christina Bülow, der er mave-tarm-kirurg på Aarhus Universitetshospital og i færd med at forkorte tyktarmen på en patient med Crohns sygdom.

Hun og hendes kolleger begyndte i sidste uge at benytte sig af fem sekunders-reglen. Den siger, at hvis man taber en genstand på gulvet, er det i orden at bruge den igen uden at desinficere, hvis man når at samle genstanden op inden for fem sekunder.

Gælder også for mad
“Reglen gælder også for mad,” forklarer den driftsansvarlige for sygehusets køkken, Inge Mortensen.

“Se, her har vi et friskbagt rugbrød. Jeg tager et stykke og smider på gulvet. Men en, to, tre, det er oppe igen – og så ind i munden,” demonstrerer hun med hurtige bevægelser, så den smurte rugbrødsfirkant snart er spist.

Først tænkte den 56-årige økonoma, at fem sekunders-reglen ikke stemte overens med de hygiejnestandarder, hun hidtil havde fulgt. Men snart fik hun øjnene op for de massive besparelser, som reglen medførte.

“Jeg kan genbruge mad på en bæredygtig måde i stedet for at hænge mig i bakterier, støv og den slags. Pludselig ruller pengene ind,” forklarer Inge Mortensen, der indtil videre har brugt overskuddet på teambuildingkurser til køkkenholdet.

Modstandsdygtig bakterie
Andre steder har man valgt at bruge de overskydende penge på ledelsesniveau.

“Vi har opkvalificeret vores projektledere og gentænkt den visuelle profil,” siger Jesper Petersen, der er pressekonsulent på Rigshospitalet og idémanden bag det projekt, der førte til fem sekunders-reglen.

“For et par år siden startede vi en intern kampagne, der hed ‘Kun synligt støv sviner’, hvor man ikke behøvede at vaske en overflade, medmindre der var tydeligt snavs på den. Det glæder mig, at idéen er kommet ud til hele landet,” siger pressekonsulenten, der kan berette om besparelser på helt op til 54 procent.

“Ambulatoriet for infektioner bruger kun halvt så mange ressourcer som før. Til gengæld er der i samme tidsrum dukket en særligt modstandsdygtig bakterie op blandt vores patienter,” slutter han.