Foto: Elnur, Bigstock

Foto: Elnur, Bigstock

Kriminalitet lønner sig sjældent. Men det er fordi, de kriminelle ofte er ressourcesvage mennesker, der mangler de rette kompetencer. Det vil den sociale tænketank SIF ændre på.

Gerner J er vokset op i Gellerupparken i Aarhus, men bor nu på sin helt egen ø i Stillehavet. Her lever han et liv i luksus, omgivet af smukke kvinder, dyre biler og højt betalte bodyguards.

Hemmeligheden bag Gerner J’s succes ligger i narkohandel. Da han som 16-årig begyndte at deale lidt hash til venner og bekendte, opdagede han sit forretningstalent, som han siden har udviklet. I dag er han leverandør af en bred vifte af ulovlige rusmidler, som han sælger til en eksklusiv, international kundekreds.

De rette værktøjer
I næste måned kommer Gerner J til Danmark for at dele sine erfaringer med den sociale tænketank SIF (Social Innovation Forum, red.). Tænketankens formand, Lisbeth Zornig Andersen, mener nemlig, at mennesker som Gerner J kan gøre en forskel for socialt udsatte.

“Mange har allerede erfaring med kriminalitet, men mangler kompetencer. Andre tror, at kriminalitet slet ikke er dem. De mangler ganske enkelt værktøjerne, og her kan mennesker som Gerner J hjælpe, så de får øjnene op for, hvordan man planlægger og udfører indbringende forbrydelser uden at blive opdaget,” siger Lisbeth Zornig, der også har talt med Kurt Thorsen og Klaus Riskær om en mentorordning for udsatte, der ønsker at specialisere sig i økonomisk kriminalitet.

Gerner J er glad for invitationen og håber, at han kan give dårligt stillede danskere modet til at gøre en forskel.

Start up-fond
“Når udsatte begår kriminalitet, sker det ofte i ren og skær afmagt, og så tænker de sig ikke om. Samtidig føler de sig som undermennesker. Sådan tænkte jeg også engang, men efter mange år i branchen har jeg lært, at det handler om indstilling – om at ville successen og turde satse på nye markeder,” siger han og tilføjer, at den helt store udfordring er at skaffe startkapital til den virkelig indbringende kriminalitet:

“Bankerne er desværre for konservative til at låne penge ud til den slags formål, men jeg vil tale med Lisbeth Zornig om en start up-fond, så folk får en reel chance, selvom de er fattige her og nu.”