Foto: Liang Zhang, Bigstock

Foto: Liang Zhang, Bigstock

Via fradragsberettigede kurser vil Liberal Alliance skabe en ny gren af deleøkonomien, som giver folk mulighed for selv at bortoperere syge eller raske organer og evt. sætte dem til salg. Mette Frederiksen er skeptisk.

Inspireret af Uber og andre virksomheder inden for den såkaldte deleøkonomi foreslår Liberal Alliances sundhedsordfører, May-Britt Kattrup, at det skal være muligt for privatpersoner at foretage indgreb som operationer, der i øjeblikket udelukkende udføres på hospitaler af mennesker med lange uddannelser og høje lønninger.

“Der er mange fordele ved det her forslag. Ikke alene kan vi spare penge og samtidig lette presset på hospitalerne. Vi sikrer også individets ret til at være uafhængigt af systemet, selv når helbredet svigter,” siger May-Britt Kattrup.

Opgraderet førstehjælp
Sundhedsordføreren erkender, at mange mennesker kan finde det angstprovokerende og grænseoverskridende at skulle operere sig selv eller deres nærmeste. Hun beroliger dog med, at man selvfølgelig ikke kommer til at stå på bar bund.

“Vi har talt med flere private aktører, der er villige til at udvikle opgraderede førstehjælpskurser. Der vil blive tale om weekendkurser, som selvfølgelig er fradragsberettigede,” siger hun, men understreger, at kurserne ikke er obligatoriske, og at det står folk frit for, om de vil nøjes med at bortoperere syge organer, eller om de også vil fjerne raske med henblik på salg.

Lighed i sundhed
“Mange tænker meget negativt om organsalg, men i virkeligheden er der tale om en smuk lighedstanke: Mennesker med mange organer giver nogle til mennesker med få organer. Samtidig giver mennesker med mange penge nogle til mennesker med få penge,” siger hun.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, er dog ikke begejstret for forslaget.

“Vi har allerede set, at dem med de dyreste biler og flotteste lejligheder klarer sig bedst i deleøkonomien. Hvorfor skulle det være anderledes, når det gælder organer? Så jeg køber ikke den med ‘lighed i sundhed’. De rige har ressourcer til at gøre noget ekstra ud af deres organer, og derfor vil de hurtigt dominere markedet og gøre det umuligt for den enlige mor på kontanthjælp at klare sig ved at sælge sine egne og børnenes nyrer,” indvender hun.