Ragne Kabanova, Bigstock

Ragne Kabanova, Bigstock

Først blev en skorstensfejer kendt skyldig i overtræde arbejdsmiljøloven, da han gik på et tag. Nu er en bogholder fra Langå blevet dømt for at lade sine ansatte arbejde på stole uden armlæn. 

Bogholder Jens Primdal fra Langå er af Retten i Randers blevet dømt til at betale bøder på i alt 32.000 kr. for overtrædelse af arbejdsmiljøloven, fordi han har ladet sine ansatte udføre kontorarbejde på stole uden armlæn. Dommen rammer størstedelen af danske virksomheder, hvor indkøb af armlæn fremover forventes at komme til at udgøre en væsentlig merudgift.

Med dommen udvider retten en mangeårig kamp for at sikre kontoransatte bedre ergonomiske arbejdsvilkår ved nu også at sikre dem mod risikoen for faldulykker.

Søvnulykker udbredte
Kommunikationschef for Arbejdstilsynet, Gert Tveskov, udtaler til RokokoPosten:

“På det danske arbejdsmarked ser man en stadig større udbredelse af tiltag som mindfulness og powernaps, der markant øger risikoen for søvnrelaterede faldulykker på og i nærheden af kontorarbejdspladser.”

Dommen fastslår endvidere, at en kontoransat skal være sikret mod fald, mens han eller hun udfører arbejdet, da mange kontoransatte arbejder stående, fordi hæve-sænke-borde er blevet obligatoriske på en lang række arbejdspladser.

“Arbejdstilsynet arbejder derfor intensivt på et nyt regelsæt, der gør det obligatorisk, at alle gulvarealer i åbne kontorlandskaber bliver afdækket med judomåtter,” forklarer Gert Tveskov.

Giver falsk tryghed
Dansk Erhverv har imidlertid opponeret mod afgørelsen, da det ifølge dem er umuligt at sikre sig imod faldulykker ved at indføre obligatorisk armlæn på kontorstolene.

“Når medarbejdere enten falder i søvn på jobbet eller bliver konfronteret med virkelig kedsommelige arbedsopgaver, banker de langt oftere hovedet direkte ned i skrivebordet i stedet for at falde til en af siderne. Derfor mener vi, at obligatoriske armlæn blot vil give en følelse af falsk tryghed, som ingen kan være tjent med,” siger arbejdsmiljøkonsulent Peter Jonassen.

Bogholder Jens Primdal istemmer Dansk Erhvervs kritik af dommen, men ser sig dog nødsaget til at tage den til efterretning. Han overvejer nu derfor i samarbejde med møbelproducenten Tripp Trapp at udvikle en kontorstol baseret på deres populære barnestolsmodel.