Foto: Public domain

Foto: Public domain

Frygten for at blive brændt på bålet som heks afskrækker kvinder fra at ende som enlige kattedamer, siger katolsk præst. Vi skal huske nuancerne, lyder det fra andre katolikker.

Den Spanske Inkvisition er kommet i stormvejr efter, at en rapport har afsløret, hvordan inkvisitionens præster anbefaler heksebrændinger som del af en kristen familiepolitik.

“Hvordan skal vi redde familien, hvis ikke vi må brænde enlige kattedamer og derved afskrække andre kvinder fra at vælge samme skæbne?” spørger fader Ignacio Cortés ifølge rapporten, mens han sidder i et stormøde med Madrids andre medlemmer af Den Spanske Inkvisition.

Det katolske tribunal er ofte blevet kritiseret for sin middelalderlige tilgang til køn og ligestilling, som ifølge kritikere skaber religiøse parallelsamfund. Dog har inkvisitionen indtil videre nydt godt af pavens gunst og derfor modtaget mange statslige tilskud fra det Spanske Imperium.

Naiv med farverige hatte
Men måske er præsternes storhedstid forbi. Madrids rådmand, Juan Carlos de Recalde, har i hvert fald bebudet, at rapportens udtalelser er så ekstreme, at inkvisitionens mange projekter skal igennem en grundig undersøgelse.

“Vi har nok været for naive og givet præsterne penge, bare de har brugt ord som ‘teodicé’, ‘arvesynd’ eller ‘store, farverige hatte’. Det skal vi rette op på, for Madrid kan ikke acceptere heksebrændinger som familiepolitik,” siger han.

Husk nuancerne
Hos andre katolikker er man mere bekymret for, at enkeltstående udsagn fra visse katolske præster i nogle dele af inkvisitionen kan smitte af på resten af trossamfundet.

“Nu er vi godt nok ikke nogen minoritet i Spanien, tværtimod, men jeg har da ikke lyst til, at en enlig muslim skal se skævt til mig. Eller at en af de jøder, som vi ikke forviste i 1492, skal tro, at jeg går ind for heksebrændinger,” siger Teresa María González og opfordrer til, at man husker nuancerne.

“Præsten i rapporten siger ganske vist, at det er i orden at brænde enlige kvinder med katte, bare fordi de ser mærkelige ud. Men han siger også, at man skal prøve at forstå dem, og at de også er omfattet af Guds nåde. Inden de ender i Helvede, hvor de skal brænde for evigt, selvfølgelig,” slutter González.