Foto: Ocus Focus, Bigstock

Foto: Ocus Focus, Bigstock

Rene lokaler med sundhedspersonale skal gøre det sikrere for de stigmatiserede misbrugere at indtage deres stof. Ikke skamfuldt nok, lyder det fra De Radikale.

Jesper kigger sig omkring med et nervøst blik, mens højre hånd fumler med brystlommen på den slidte cowboyjakke. Pludselig åbner han en dør ind til et lille skur og lister ind. Et kvarter passerer, før Jesper kommer ud med et lettet smil.

“Det var godt nok dejligt at få et par sug. Så kan man lidt igen,” siger den unge mand, der ønsker at være anonym. Jesper er nemlig ryger og deltager i Sundhedsstyrelsens pilotprojekt, der skal oprette fixerum til netop den gruppe misbrugere.

“Typisk går rygere ud i klamme baggårde eller på kolde altaner for at få deres stof. Med fixerummene vil vi gøre det lettere for dem at indtage nikotinen, samtidig med at sundhedspersonale står klar til at hjælpe dem af med vanen,” siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) og tilføjer, at de aflukkede og afsidesliggende rum også gør det svært for rygerne at genere forbipasserende.

“Jeg er ofte gået forbi en bar og har set en trist og udsat flok brugere stå og pulse røg ud i atmosfæren. Det kan man måske godt klare at se som voksen, men for børn kan det være voldsomt,” fortsætter hun.

Lige så meget værd
Indtil videre har Sundhedsstyrelsen fået positive tilbagemeldinger, hvilket Jesper bekræfter.

“Det er rart at komme et sted, hvor man ikke bliver set på med mistænksomme og anklagende øjne. Hvor man er lige så meget værd som menneske, selvom man er ryger,” fortæller han og tilføjer, at han flere gange har forsøgt at blive clean.

“Jeg prøvede med e-cigaretter, og i et par måneder gik det fint. Men så tog jeg et par sug på perronen i Valby, hvor en ung mand sagde, at der var rygning forbudt, også for e-rygere. Så løb jeg direkte hjem og hentede min pakke Lucky Strike til nødsituationer.”

Større stigmatisering
Hos De Radikale overvejer man at stemme for forslaget om at udvide fixerummene til alle større byer, men ønsker en større stigmatisering af brugerne.

“Det er for nemt bare at gemme sig i et lille anonymt skur med sin ækle vane. Vi kunne derfor godt tænke os et stort skilt uden for hvert rum, hvor der fx står ‘Her kan du grine af en ryger’,” mener partiets sundhedsordfører, Lotte Rod.