Foto: www.BillionPhotos.com, Bigstock

Foto: www.BillionPhotos.com, Bigstock

Mennesker, der lider af islamindifferens, skaber frygt og usikkerhed i samfundet. Faktisk er der tale om en sygelig tilstand, mener eksperter.

Sker der en problematisk islamisering af Danmark? Skal der lukkes for indvandring fra muslimske lande? Skal Islamisk Stat kaldes Daesh, og er det i virkeligheden den vestlige verdens skyld, at de findes? 31-årige Søren Ingerslev fra Kokkedal er fuldstændig ligeglad med disse spørgsmål, og det gør ham til en til en trussel for hans omgangskreds.

“Gang på gang, når vi mødes, falder snakken på islam, terror og den vestlige verden kontra Mellemøsten. Det siger mig bare intet, og derfor blander jeg mig slet ikke,” fortæller Søren, som mærker, at omgangskredsen tager afstand fra ham, fordi han forholder sig tavs.

Søren Ingerslev er langt fra den eneste, der lider af det, der i fagsprog kaldes “islamindifferens”. Flere eksperter har den seneste tid råbt vagt i gevær i de danske medier. En af dem er socialpsykolog Iben Lundgaard.

Er de landsforrædere?
Hun forklarer, at islamindifferens kan virke harmløst, men at det stigende antal med diagnosen bør vække bekymring.

“Mennesker, der i en tid, hvor islam fylder så meget i den offentlige debat, slet ikke har nogen selvstændig holdning til emnet, udgør på sigt en trussel mod det sociale rum,” siger hun og uddyber:

“Der er tale om en afvigende adfærd, som skaber utryghed, for hvorfor er det lige, at de ikke mener noget? Er de landsforrædere? Er de i virkeligheden islamister? Det er umuligt at gætte, og så bliver man bange for at sige noget.”

Islamofili at foretrække
Det kan selvfølgelig også være, at personen ganske enkelt ikke har taget stilling til spørgsmålene. Men det i sig selv tyder på alvorlige problemer i personlighedsstrukturen.

“Et psykisk sundt menneske har en naturlig interesse i det, der er vigtigt for fællesskabet. Og islam er jo det vigtigste emne i hele Danmarkshistorien,” siger hun og tilføjer, at islamofili er at foretrække, fordi man så i det mindste bekender kulør som folkefjende.

Søren Ingerslev har dog ikke tænkt sig at få en mening om islam:

“Fint med mig, hvis andre vil diskutere islam. Men jeg nøjes med at tage stilling til ting, som jeg faktisk har forstand på,” slutter han.