Foto: lenecnikolai, Bigstock

Foto: lenecnikolai, Bigstock

En 42-årig mand valgte fredag af egen fri vilje og uden udefrakommende pres at opsøge sin læge for at få undersøgt årsagen til nogle ikke-alvorlige symptomer, han kun havde haft i kort tid.

Tonny Richardson har siden først på ugen lidt af en let ubehagelig fornemmelse i maven og enkelte sure opstød.  Derfor valgte han fredag formiddag helt uden pres fra familie og venner at opsøge sin praktiserende læge.

“Selvfølgelig var jeg klar over, at det højst sandsynligt var noget helt banalt, der ikke var symptom på noget alvorligt. Men på den anden side forekom det mig, at jeg lige så godt kunne få det undersøgt hurtigt, så jeg kunne få ro i sindet,” siger han.

“Hvorfor skulle jeg dog gå rundt i flere måneder og være nervøs for, at det kunne være noget alvorligt eller desperat prøve at fortrænge symptomerne, når lægen kunne afklare det med det samme? Det ville da være skørt,” siger han.

Troede, han var hypokonder
Tonnys læge, Erica Madsen, roste ved konsultationen Tonnys hustru for så hurtigt at have fået ham til at opsøge læge, men blev voldsomt overrasket.

“Det viser sig simpelthen, at Tonny ikke er gift, og at hans mor døde for knap fire år siden. Alt tyder derfor på, at han selv har søgt lægehjælp,” forklarer hun og fortæller, at hun forsøgte at afklare, hvad grunden til det hurtige besøg var.

“Derpå troede jeg, at han måske var hypokonder eller troede, at han led af noget ekstremt alvorligt, men jeg kunne konstatere, at han havde ganske få lægebesøg og var ret afslappet i forhold til symptomerne, som i øvrigt var helt reelle.”

Læge er ambivalent
Efter således at have udelukket alle andre muligheder, måtte Erica Madsen konkludere, at Tonny faktisk helt af egen drift havde opsøgt lægen.

“Man må sige, at det er en interessant udvikling, som jeg dog har det lidt ambivalent med. For naturligvis er det prisværdigt, at mænd frivilligt opsøger behandling, men på den anden side ved jeg ikke, om sundhedsvæsenet er gearet til at klare det,” siger hun.

Efter en konsultation på cirka syv minutter blev Tonny diagnosticeret med let forhøjet mavesyre og blev ordineret syreneutraliserende tabletter. Han fortæller, at disse i løbet af cirka halvandet døgn fik fjernet symptomerne fuldstændig.