Foto: MartinFredy, Bigstock

Foto: MartinFredy, Bigstock

En 33-årig mand er blevet udleveret til en irakisk deling efter, at to konstabler anholdt ham for et ulovligt højresving. Amnesty advarer om waterboarding, mens Dansk Folkeparti glædes over faldet i cykelforseelser.

For fem dage siden drejede Jens Thorup Christensen til højre i krydset mellem Skelbækgade og Halmtorvet, selvom der var rødt lys. Kort efter blev han anholdt af to konstabler, som er en del af den gruppe soldater, der i disse dage hjælper politiet med at bevogte København.

“Men de har også lov til at udskrive bøder og blande sig i værtshusslagsmål, så det var helt efter bogen, at de skred ind,” siger sergent Børge Jepsen, der har kommandoen over de soldater, der befinder sig på og omkring Halmtorvet.

Fortrolige oplysninger
Ifølge sergenten har de to konstabler udleveret Jens Thorup Christensen til den irakiske hær, der støtter Danmark i kampen mod terror, men vil ikke fortælle, hvad de to soldater hedder, eller hvad der skal ske med den 33-årige.

“Jeg kan ikke viderebringe fortrolige oplysninger af hensyn til nationens sikkerhed. Men selvfølgelig behandler den danske hærs samarbejdspartnere deres fanger i henhold til gældende konventioner for krigsførelse.”

Amnesty mener dog ikke, at denne udmelding garanterer Jens Thorup Christensens sikkerhed.

“Vi har modtaget pålidelig information om, at den irakiske hær benytter sig af waterboarding, fx når fangen skal indrømme yderligere forseelser som manglende ringeklokke eller ulovlig downloading af romantiske komedier,” siger organisationens danske talsmand, Everett Colding, og opfordrer den danske regering til at sætte en undersøgelse i gang for at finde frem til den anholdte og give ham en fair rettergang.

Indført lov og orden
Men spørger man Dansk Folkeparti, er Amnestys bekymring voldsomt overdrevet og udtryk for en manglende tiltro til danske soldater.

“I løbet af fire dage er antallet af cykelforseelser faldet drastisk. Alle cykler med lovpligtige lygter, stikker hånden langt ud til højre ved hvert sving og hopper altid af, inden de skal over et fodgængerfelt. Vi burde takke vores udsendte mænd og kvinder for, at de på den måde har bidraget til landets sikkerhed,” udtaler partiets retsordfører, Peter Kofod.