Foto: Angela Waye, Bigstock

Foto: Angela_Waye, Bigstock

En lækage fra sengen fangede en journalists opmærksomhed og afslørede millioner under Gunnar Jørgensens madras. “En bombe under velfærden,” lyder det fra oppositionen, der kræver kulegravning af vestjyske skattely.

For nylig afslørede en læk fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, at rigmænd over hele verden skjuler deres penge i Panama med hjælp fra blandt andre Nordea.

Men det er kun toppen af isbjerget. Afdækningen af et privat skattely i den vestjyske by Spjald tyder nemlig på, at også Danmark gemmer på opfindsomme skattesnydere.

Dette stod klart, da Iben Tejle og Carl Rovsing Jensen, der er henholdsvis journalist og fotograf for Politiken, tog til Spjald for at lave en artikelserie om livet i Udkantsdanmark.

Tilknytning til jorden
“Hensigten var at portrættere nogle udsatte mennesker, der er fremmede for os med deres sære vaner, men som har en tæt tilknytning til jorden,” siger Iben Tejle, der interviewede mekaniker, skrothandler og blikkenslager Gunnar Jørgensen.

“Efter at vi havde talt sammen, og Carl havde taget nogle barske, men fine og vedkommende billeder af Gunnar og hans kone Ellen, der er ostehandler og fjernhealer, gik jeg rundt i lejligheden og ind i soveværelset,” siger journalisten, der opdagede flere tusindkronesedler, som stak ud af madrassen:

“Uden at tænke over det hev jeg i sedlerne, og så væltede det pludselig ud med penge.”

En efterfølgende politiundersøgelse har vist, at madrassen indeholdt over 3,7 millioner kroner, som både virksomheder og privatpersoner i lokalområdet har forbindelse til.

“I stedet for at informere skattemyndighederne har man givet pengene til Gunnar Jørgensen, som for et mindre beløb har skjult dem i en særligt oprettet sengekonstruktion,” lyder anklagen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Bombe under velfærd
“Dette er en kæmpe bombe under velfærden,” siger skatteordfører Rune Lund (Ø) og bakkes op af både S og SF. Alle tre partier kræver nu en kulegravning af private skattely, hvor man især vil fokusere på Vestjylland.

Hos Alternativet er man dog mere skeptisk.

“Vi har ikke lyst til at ødelægge en innovativ deleøkonomi, der trækker tråde tilbage til det førindustrielle samfund. Desuden synes vi, det er sejt, at Ellen er healer,” siger skatteordfører René Gade.