Foto: Oleg Zabyelin, Bigstock

Foto: Oleg Zabyelin, Bigstock

Det kan koste dig dagpengene, hvis du takker nej til en stilling som Syrienkriger. “Vi kan jo ikke alle få vores drømmejob,” udtaler jobkonsulent.

I Sverige er man chokeret over, at en headhunter fra IS har forsøgt at hverve terrorister uden for en arbejdsformidling. I Danmark forholder man sig imidlertid anderledes til tingene. Her kan man nemlig miste retten til dagpenge eller kontanthjælp, hvis man takker nej til tilbudt arbejde. Det måtte 27-årige Jeanette Mogensen erkende, da hun i fredags takkede nej til et tilbud om at komme tre måneder til Syrien med IS.

“Jeg blev passet op af en headhunter uden for jobcentret, men takkede selvfølgelig nej og skyndte mig ind. Men da jeg så fortalte min jobkonsulent om hændelsen, fik jeg at vide, at hvis jeg ikke tog jobbet, ville jeg miste dagpengene,” fortæller Jeanette Mogensen, der er uddannet sygeplejerske og har været ledig i otte måneder.

Nødt til at søge bredt
Jobkonsulent Ingelise Okholm bekræfter over for RokokoPosten, at hun har påbudt Jeanette Mogensen at tage den tilbudte stilling.

“De ledige stillinger hænger ikke på træerne, så man er nødt til at tænke kreativt og søge bredt. Vi kan ikke alle få vores drømmejob, og som jobkonsulent er jeg tvunget til somme tider at give folk et lille puf, så de indser, at det måske godt kan betale sig for dem at gå utraditionelle veje,” siger hun og uddyber, at et særligt effektivt lille puf er at standse den lediges overførselsindkomst.

Kun i tilfælde, hvor den ledige mangler formelle, faglige kvalifikationer, er det legitimt at takke nej til en tilbudt stilling, fortsætter Ingelise Okholm.

“Men modsat den danske hær kræver det ingen særlig uddannelse at være Syrienkriger for IS. De sørger for den nødvendige oplæring, og når man har en uddannelse som sygeplejerske i bagagen, er man langt bedre stillet end mange af dem, der melder sig frivilligt,” siger hun.

Erhvervsminister begejstret
Erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) bakker op om jobkonsulentens beslutning.

“Jeg er meget begejstret for idéen. Ikke alene bliver folk aktiverede, de får også set verden, og så sparer staten penge samtidig med, at det vil gavne arbejdsløshedsstatistikkerne,” vurderer han.