Foto: Digital Storm, Bigstock

Foto: Digital Storm, Bigstock

F-35-piloterne får ikke salgsvogne i flyene, men i stedet mulighed for at købe forfriskninger i udvalgte kiosker i Syrien og Irak. Sådan sparer vi millioner, siger forsvarsministeren.

Efter, at regeringen i torsdags indstillede F-35 til at være det fly, som skal erstatte F-16, har debatten om den store offentlige udgift raset voldsommere end sædvanligt.

Men nu beroliger regeringen befolkningen og kritiske partier med, at de vil gøre deres for at presse prisen ned.

“Vi fjerner simpelthen salgsvognen på flyene. Det har der været held med på andre områder inden for transportsektoren, hvor der var store offentlige besparelser at hente, så hvorfor ikke her?” spørger forsvarsminister Peter Christensen (V) retorisk og tilføjer, at salgspersonalet alligevel har meget svært ved at blande pulverkaffe op ved overlydshastighed.

Ineffektive mellemledere
“Togpersonale er ikke den eneste gruppe offentligt ansatte, som vi vil gøre vores yderste for at holde på til skade for dem, der bruger deres ydelse. Vi har også en stor gruppe ineffektive mellemledere, konsulenter og administrativt personale i Flyvevåbnet og Forsvaret generelt, som fortjener et langt og indbringende arbejdsliv,” fortsætter ministeren.

Besparelsen betyder dog ikke, at fremtidige danske F-35-piloter må undvære cola, snacks eller en kvart flaske rødvin til frokosten.

“Vi har indledt et samarbejde med udvalgte kiosker i Syrien og Irak, hvor piloterne kan proviantere lokale delikatesser. Der vil muligvis være et ringere udvalg end i en typisk 7-Eleven på grund af tøndebombninger og sekterisk vold. Men hvis piloten møder op i god tid og kan finde 1-2 kilometer asfalteret landingsbane i nærheden, kan vedkommende uden tvivl få en masse lækkerier,” siger Peter Christensen.

Krig skal fortsætte
Han og resten af regeringen forudser en besparelse på knap 20 millioner kroner, forudsat at Danmark ender med at købe de 27 F-35-fly, der er planlagt.

“Der skal naturligvis også blive ved med at være krig og uro i Mellemøsten, ellers giver det ingen mening at give kioskejerne penge for at holde åbent under ramadanen eller betale analytikere for at undersøge, om en bestemt kiosk i Raqqa er blevet overtaget af Islamisk Stat,” slutter ministeren.