Foto: kaarsten, Bigstock

Foto: kaarsten, Bigstock

Formuende venstreorienterede jubler over, at Uber langt om længe har gjort det både progressivt og antikapitalitisk at praje en gammeldags hyrevogn.

“Jeg mindes en fest i DKP, hvor jeg blev så fuld, at jeg dårligt kunne gå. Så jeg tog en taxa hjem. Det skulle jeg aldrig have gjort.”

Sådan fortæller den 57-årige produktionsmedarbejder Jørgen Berg, der i mange år har været kasserer i en Enhedslisteafdeling i en jysk provinsby.

“Mine partikammerater hånede mig i lang tid. Det var især slemt, når vi mødtes i bussen på vej til et møde, og jeg skulle høre på, om det nu også var fint nok til mig,” fortsætter han.

Men det var dengang. I dag har meget ændret sig for Jørgen. Det kan han især takke Uber for.

Klassekamp i taxa
Gymnasielektor Mona Jensen, der er medlem af Enhedslisten og bosat i Valby, bekræfter over for RokokoPosten, at Uber har ændret det politiske landskab, så taxakørsel er gået fra at være noget, kun hykleriske kystbanesocialister benyttede sig af, til at være en arena for klassekamp. Hun har også tidligere oplevet, at der blev set skævt til hende, hvis hun tog en taxa.

“Førhen var der tale om en kamp mellem proletariat og bourgeoisi. Men i dag handler klassekampen i høj grad om at forhindre en underklasse af freelancere i at få del i de goder, som proletariatet har tilkæmpet sig gennem århundreders kamp. Derfor ligger der en vigtig signalværdi i, at vi på venstrefløjen viser, at vi er villige til at betale en merpris for at støtte vore egne,” forklarer hun.

Erobret købekraft
Hverken hun eller Jørgen Berg mener, at et forsøg på at få folk til at køre med almindelige taxaer i stedet for Uber har noget med kapitalistiske præmisser at gøre.

“Selvom vi fører en kamp med pengepungen, er det jo noget helt andet, end når en kapitalist udbytter arbejderne. Her kan man nærmere sige, at vi har erobret købekraften, som vi så bruger til at tale et sprog, som det kapitalistiske samfund forstår,” siger Mona Jensen, og Jørgen Berg tilføjer:

“Det handler om at knuse fjenden med de våben, vi nu engang har. Engang troede vi, at vi var nødt til at gennemføre en voldelig revolution. Men i dag er den danske arbejdsklasse så rig, at det vil være muligt at indføre proletariatets diktatur via pengepungen.”