Foto: Thuresson, Flickr

Foto: Thuresson, Flickr

“For det første er vi ikke boller. For det andet indeholder vi ikke fløde,” mener talsmand for Anette Fomsgård fra Bagværkssyndikatet , der foretrækker at blive omtalt som “chokotop med guf”.

Engang hed de negerboller eller negerkys. I dag kender de fleste dem som flødeboller. Men selv foretrækker de betegnelsen “chokotop med guf”. Det fortæller talsmand Anette Fomsgård fra Bagværkssyndikatet – en bevægelse, der kæmper for, at alle typer bagværk bliver behandlet med respekt.

“Jeg mener – boller er altså en helt anden slags bagværk end os, og selvom vi måske er lidt runde i det, er vi slet ikke bolleformede. Desuden er boller tit tørre og kedelige,” siger hun, men skynder sig at tilføje, at alle typer bagværk naturligvis har en berettigelse:

“Vi kæmper for, at alle typer bagværk bliver taget alvorligt. Selv de der skorper, som er så hårde, at folk knækker tænderne.”

Negerbolle var bedre
Selv mener hun, at det er et skridt i den forkerte retning, da man – uden hensyntagen til chokotop med gufferne selv – ændrede deres navn fra negerbolle til flødebolle.

“Det er en trist, antropocentrisk tanke, at flødebolle er et bedre ord en negerbolle. Det kan godt være, at det gør nogle mennesker glade, men man er begyndt at bruge det her ord uden overhovedet at spørge os, hvad vi selv mener,” siger hun og uddyber:

“En flødebolle er for mig at se sådan lidt for selvglad Søren Espersen-type. Så var det trods alt bedre, da vi hed negerboller, for det lyder i det mindste lidt lækkert og eksotisk. Mennesker med mørk hud ser trods alt noget mere appetitlige ud end en spand fløde.”

Forbrugerstyrelse enig
Bagværkssyndikatet modtager uventet opbakning fra Forbrugerstyrelsen. Her mener rettighedskonsulent Irene Nielsen nemlig, at der kan være tale om falsk varebetegnelse.

“Når noget hedder flødebolle, forventer man som minimum, at det indeholder fløde. Så det er et uheldigt navn, kan jeg godt se. Negerbolle er selvfølgelig også misvisende, men jeg tror ikke, at nogen forventer, at de indeholder negere. Det er jo ikke er en ingrediens, man typisk bruger i bagværk,” siger hun og slutter:

“Chokotop med guf er måske ikke det mest mundrette ord, men hvis det er det, de selv foretrækker at blive kaldt, kan vi andre nok godt vænne os til at bruge det.”