Foto: Zinkevych, Bigstock

Foto: Zinkevych, Bigstock

Omhyggelige dokumentationsmetoder og rigtig mange møder skal nedbringe hjemløsheden i dansk kommune. “Måske skal hjemløse endda med til nogle af møderne,” siger kommunal leder.

En kommune, der markedsfører sig på en særlig omsorg for socialt udsatte, går nu til kamp mod hjemløshed med skærpede midler. Det sker, efter at det i en rapport er blevet fastslået, at kommunen har en af landets højeste stigninger i antallet af hjemløse siden 2010.

“Det er nogle kedelige tal, som viser, at vi ikke har løftet opgaven godt nok,” siger Hoa Tuyến Hoàng, der er leder af kommunens socialforvaltning.

Hun har derfor iværksat et projekt, der skal udvikle en handleplan for, hvordan kommunen kommer hjemløsheden til livs.

Indsigt via leg
Heldigvis, fastslår Hoa Tuyến Hoàng, peger projektet allerede i en lovende retning.

“Vi har planlagt møder hver uge det næste halve år. Desuden har vi optimeret vores dokumentationsmetoder, så vi bedre kan evaluere progressionen fra møde til møde. Og sidst, men ikke mindst har vi planlagt et teambuilding-kursus, hvor vi skal lege os til indsigt i de hjemløses situation på et flot hotel i udlandet,” siger hun.

Derudover er der blevet lavet en lang, men ikke uoverskuelig liste over fag- og ressourcepersoner, som projektet kan trække på.

“Det er blandt andet læger, psykologer og socialarbejdere, der arbejder med hjemløse. Dem vil vi også holde nogle møder med,” siger Hoa Tuyến Hoàng og understreger, at dokumentationsprocedurerne naturligvis bliver fulgt, også når der er andre end forvaltningens egne ansatte med.

Borger uden bolig
Desuden har man i projektudvalget besluttet, at man i al ekstern kommunikation vil sløjfe udtrykket “hjemløs” til fordel for det mere inkluderende “borger uden bolig”.

“På den måde signalerer vi til de udsatte, at vi respekterer dem som ligeværdige medborgere. Det er også et vigtigt signal at sende til borgere med bolig: Det eneste, der adskiller jer fra dem, er, at I har et sted at bo,” siger Hoa Tuyến Hoàng og slutter:

“Måske vil vi endda af og til indkalde borgere uden bolig til vores møder. Jeg er sikker på, at de kan fortælle os nogle spændende ting. Men nu her, hvor vejret er godt, har de jo ikke brug for at komme ind i varmen, så det bliver nok først til vinter.”