Foto: Skocko, Bigstock

Foto: Skocko, Bigstock

Gå efter Död-mærket i form af et lille kranie med korslagte knogler, hvis du vil være sikker på at købe produkter, som skader alt levende omkring dig, anbefaler Coop og Dansk Supermarked.

Svanemærket, EU-blomsten, Änglamark, og vi kunne blive ved. Listen over mærkningsordninger for miljørigtige og gavnlige produkter er lang. Men ifølge Coop og Dansk Supermarked har man overset en vigtig gruppe forbrugere i forsøget på at gøre det gode.

“Mange af vores kunder er komplet ligeglade med dyr, natur og miljø. Nogle hader tanken om en stor, grøn mark, hvor fugle, harer og ræve løber glade rundt,” fortæller Jens Severinius, der er kommunikationsansvarlig hos Coop og talsmand for Död-mærket.

Bevidst indkøb
Sammen med Dansk Supermarked gennemførte han spørgeundersøgelser for at finde ud af, hvad forbrugerne mangler for at blive endnu mere bevidste om deres indkøb.

“Nogle mennesker ønskede et mærke, der kunne advare dem mod produkter, som Dansk Folkeparti havde støttet. Andre ville vide, hvornår et produkt havde så lidt effekt på omgivelserne, at det praktisk talt ikke eksisterede,” siger han, men skynder sig at tilføje, at den hadefulde gruppe var langt den største.

“Naturhaderne har følt sig overset i mange år, hvor alt skal være så naturligt og fra bunden som muligt. De synes, at deres kærlighed til halvfabrikata, frysetørrede produkter og e-numre er blevet udskammet som mindreværdig,” fortsætter Jens Severinius.

Komplet ligeglade med dyr
En anden overset gruppe var dyrehaderne, der klagede over, at medierne sætter dem i bås med dyremishandlere.

“Dyrehaderne ønsker ikke selv at pine dyr. De er bare komplet ligeglade med dem,” lyder det fra Severinius, der i første omgang overvejede en række produkter specielt til dyre- og naturhaderne: Ekstra indeburede burhøns, chips lavet udelukkende på kunstige tilsætningsstoffer og en kunstigt sødet komælkscola med glutensmag.

Men det var ikke nok, og det er kunderne glade for, blandt andre 32-årige Maja Lyngvild.

“Med Död-mærket behøver jeg ikke længere læse varedeklarationen for være sikker på, at mit svinekød kommer fra et forpint og penicillinmættet dyr. Eller lade mig narre af de præfabrikerede fiskepinde, der ser så skadelige ud, men er lavet med særlig omtanke for verdens delfiner. Føj!”