Foto: Wavebreak Media Ltd, Bigstock

Foto: Wavebreak Media Ltd, Bigstock

“Det er på tide med produkter til os, der gerne vil udvikle vores hudfarve uden at blive brune,” mener Mille Yoon Carlsen, der taler på vegne af organisationen ØF: Østasiater på Farvekortet.

Mille Yoon Carlsen er 36 år gammel og opvokset i Danmark. Hendes forældre er indfødte danskere, og hun har været dansk statsborger det meste af sit liv. Alligevel føler hun sig ikke inkluderet i det danske samfund. Og hun er ikke alene.

I foråret dannede en gruppe østasiater organisationen ØF, der står for “Østasiater på Farvekortet”, fordi de er trætte af at være usynlige i debatterne om etnisk diversitet.

“Vi er trætte af at blive omtalt som ‘brune’. Faktisk er mange af os ikke brunere end de fleste hvide, men vi vil alligevel gerne anerkendes for at have en anden hudfarve end majoritetsdanskerne,” siger Mille Yoon Carlsen, der underviser i fysik og samfundsfag på et gymnasium i Nordsjælland.

Det brune er idealet
En af ØFs mærkesager er at få indført et selvguler-produkt.

“Ligesom det generer brune mennesker, at man kalder lyse hæfteplastre for ‘hudfarvede’, generer det os, at man ikke kan udvikle sin hudfarve i en anden retning end den brune,” siger Mille Yoon Carlsen, der mener, at der er tale om en systematisk og strukturel racisme, der især rammer mennesker fra Østasien.

“Hvide mennesker svælger i det brune. De bruger selvbruner, går i solarier og ligger i solen, til de får hudkræft, bare for at komme til at ligne dem fra Mellemøsten eller Afrika. Hvorfor er der ingen, der vil ligne os? Er det måske ikke lige så godt at være gul?” spørger hun retorisk.

Du kan også blive gul
Den ønskede selvguler skal ikke kun lanceres for, at østasiater kan blive gulere, men også for at vise hvide og brune mennesker, at der er alternativer til deres hudfarver.

“Moderne mennesker forstår verden gennem de varer, de ser på hylderne. Derfor vil vi bevidstgøre folk gennem deres forbrug. Når de ser en selvguler bliver det mere tydeligt, at man ikke kun kan være sort, hvid eller brun,” siger Mille Yoon Carlsen og slutter:

“Selvguleren er første skridt på vejen, men vores målsætning i ØF er, at gule mennesker skal være mere synlige, og at intet får status som ‘etnisk ligestillet’ medmindre, der indgår mindst et menneske med østasiatisk oprindelse.”