Foto: Karen Mardahl, Flickr

Foto: Karen Mardahl, Flickr

Førende politolog mener, at Danmarks forvandling fra blomstrende velfærdsstat til et populistisk og fascistisk diktatur kan forklares med en skæbnesvanger lukning af Danmarks Radio i 2017.

Som alle læsere ved, er Danmark i dag – som er år 2021, skulle enkelte have glemt det – et historieløst og sammenhængsforladt populistisk diktatur. Men hvordan vi som nation kom dertil, ved nok de færreste i disse så uoplyste tider.

Derfor har RokokoPosten talt med Mads Pilhøj, som er professor i statskundskab ved Marie Krarups Æresuniversitet lidt uden for Roskilde. Han fortæller, at udviklingen skyldes nedlægningen af den for længst glemte, statsejede medieinstitution, Danmarks Radio.

Barnaby-mangel skabte kaos
“Set i bakspejlet kan man sammenligne DR’s funktion for sammenhængskraften med kontrolstavene i en atomreaktor. Når man fjerner dem, går det helt galt,” siger han og fortæller, hvordan Danmarks nedstigen i kaos begyndte.

“Da en krimiserie ved navn Barnaby ikke blev genudsendt for 41. gang, begyndte uregerlige flokke af ældre mennesker at hænge på gadehjørnerne og svine gader og stræder til med indpakningspapir fra fyldte chokolader.”

Også ungdommen blev hårdt ramt, da det viste sig umuligt at høre populærmusik efter, at stationen P3 blev lukket.

“På tragikomisk vis havde folk forestillet sig, at rock, rap og popmusik kunne klare sig på markedsvilkår. En mildest talt absurd tanke, når vi ved, hvordan den eneste overlevende musikgenre i radioen i dag er dansktop afbrudt af reklamer for brugtvognsforhandlere i provinsen,” siger han.

Kun et lyspunkt
Mads Pilhøj fortæller, at mange heller ikke forstod, at eksempelvis talentshowet X Factor havde en helt anden folkeoplysende funktion end tilsvarende koncepter som Vild med Dans, fordi der medvirkede en skaldet mand, der engang har udgivet jazzplader.

Da han bliver spurgt, hvorvidt fjernelsen af Danmarks Radio slet ikke havde nogen positive effekter, tænker han sig længe om, før han svarer:

“Altså, man kan vel sige, at tilliden til ejendomsmæglere i nogen grad er blevet genoprettet, efter at man ikke længere kan se dem gætte halve millioner forkert i Hammerslag. Men det er så afgjort også det eneste lyspunkt.”