Foto: JJ-photo, Bigstock

Foto: JJ-photo, Bigstock

Pengene er bedre brugt, når dem fra kommunen svigter de hjemløse, end når vi selv gør det, mener et flertal af danskerne, der derfor helst er fri for at betale mindre i skat.

“Venstre tror, de gør os rige danskere en tjeneste ved at give os skattelettelser. Men helt ærligt, hvad skal vi bruge de ekstra penge til?”

Sådan spørger 58-årige Asger Aarslev. Han er en af de danskere, der har deltaget i en meningsmåling foretaget af RokokoPostens analyseinstitut, RokokoPolls. I lighed med et flertal af de øvrige respondenter mener han, at hans penge er bedst brugt på offentligt finansierede kunstprojekter, administration og dokumentation.

Til spørgsmålet, om han kunne forestille sig at bruge de penge, han sparer i skat, til selv at gøre en indsats for hjemløse og andre dårligt stillede i hans lokalområde, svarer han klart nej.

Kommunen kan svigte flere
“Det kan godt være, at jeg ville kunne tilbyde et måltid mad til en hjemløs for de her penge. Men det nytter jo ikke noget i længden. Det gør den kommunale indsats selvfølgelig heller ikke, men kommunerne kan i det mindste svigte flere, end jeg er i stand til,” siger han.

36-årige Katrine Sørensen er enig:

“Jeg ved godt, at nogen siger, at hvis vi hver især gjorde lidt mere for de dårligt stillede, så ville de slet ikke have samme behov for hjælp fra det offentlige. Men jeg går ikke ind for det. Tænk, hvis vi nu kommer til at hjælpe de forkerte! Nej, så hellere betale mere i skat. Så kan pengene i det mindste bruges på smarte installationer i det offentlige rum eller flotte brochurer om, hvad lokalplanen betyder for den enkelte borger, når forsøg på at afhjælpe social nød mislykkes,” siger hun.

En slags afladsbrev
Ifølge socialforsker Emilie Eriksen er det helt naturligt, at danskerne reagerer sådan.

“Skatten er jo en slags moderne afladsbrev. I stedet for at gå og spekulere på, hvordan man selv kan være noget for andre, kan man via skatten købe sig til god samvittighed, siger hun og fremhæver, at der er god ræson i den måde at tænke på:

“Ved at fjerne ansvaret for næsten fra den enkelte og i stedet overlade det til de højere magter, frigør man individet, så det kan koncentrere sig om at tjene penge.”