Illustration: James Mahoney

Illustration: James Mahoney

Vi skal basere debatten om hjælp til udsatte mennesker på fakta, ikke på sentimentalt opspind fra en falleret journalist, siger premierminister Henry John Temple.

Den britiske fattighjælp skal ikke regne med flere penge, bare fordi en ny regering er kommet til. Det står nemlig ikke så slemt til på samfundets sociale og økonomiske bund, som visse debattører påstår, siger den nyudnævnte premierminister, Henry John Temple.

“Jeg ved godt, at visse litterære værker fra visse forfattere forsøger at bilde os politikere ind, at livet er hårdt, bare fordi man som 10-årig arbejder på fabrik. At den britiske arbejderklasse slider og slæber under farlige forhold uden nogen som helst økonomisk eller social sikkerhed,” indleder statslederen, inden han sætter et navn på sin modstander:

“Men Charles Dickens’ bøger er jo bare fiktion! Simple føljetoner, der skal vække vores sensationslyst og vores koners medlidenhed og få os alle, især de uuddannede masser, til at smide penge efter de blade og aviser, som udgiver dem. Det er skammeligt!”

Forfatteren er vred
Temple og hans ligesindede mener, at debatten om, hvordan man bedst hjælper udsatte mennesker, skal baseres på fakta, ikke på romaner og noveller.

“Når jeg læser en bog som Oliver Twist, tænker jeg, at forfatteren må være fyldt af vrede mod et samfund, som måske ikke har behandlet ham godt. Jeg fornemmer en stor, uberettiget hævntørst og, tør jeg sige det, en psykiatrisk diagnose,” siger Henry John Temple og tilføjer, at han mest af alt har ondt af Dickens:

“Han bliver jo brugt af stærke politiske kræfter, der gerne vil fremme en bestemt dagsorden. De suger, hvad de kan bruge, ud af hans litterære værker, og så smider de ham væk, når han ikke længere er nyttig for dem.”

Ingen Fagin
Debatten om Dickens’ bøger tog for alvor fart, da en journalist sidste måned kunne afsløre, at store dele af netop Oliver Twist var fiktion.

“Dickens har på ingen måde kunnet godtgøre, at der i London findes en kæk bande ungdomskriminelle, som ledes af en ældre jødisk herre ved navn Fagin. Det er dybt useriøst,” siger premierministeren, der gerne ser, at journalister også stiller kritiske spørgsmål til fremstillingen af spøgelserne i Et juleeventyr.