Foto: Jacob Bøtter, Wikipedia

Foto: Jacob Bøtter, Wikipedia

Flere borgere med udenlandske aner er kommet i tvivl, om de fortsat kan opfatte sig som danskere, hvis Martin Henriksen ikke gør det. Andre raser over, at et parti, som de er uenige med i stort set alt, ikke deler deres definition af danskhed. 

23-årige Jeppe Svensson er historiestuderende fra Odense. Men han er også en ottendedel svensker og rigtig ked af det, fordi han er kommet i tvivl, om medlemmer af Dansk Folkeparti uden forbehold ville betragte ham som dansker, fortæller han:

“Jeg så forleden i Debatten, hvordan Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti ikke kunne sige med sikkerhed, at en debattør med et eksotisk efternavn var dansk, så nu ligger jeg søvnløs ved tanken om, at han måske også er i tvivl om min danskhed.”

Grundtvig også vigtig
“Det er ikke fordi, jeg støtter partiet. Faktisk vil jeg hellere årelades med en ske, end jeg vil stemme på dem. Men jeg har selvfølgelig stadig et brændende ønske om, at mine politiske modstandere er villige til at validere min selvopfattelse,” siger Jeppe Svensson.

Jeppe fortæller, at det ikke kun er Martin Henriksen, han har brug for at få sin danskhed bekræftet af. Også Grundtvigs opfattelse er vigtig.

“Det er selvfølgelig lidt svært, fordi Grundtvig døde for 140 år siden. Men hvis man ser bort fra de perioder, hvor han var modstander af demokrati eller mente, at kristendom og Asatro var to sider af samme sag, kan en meget minutiøs gennemgang af hans skrifter, suppleret med kreativ fortolkning, sige rigtig meget om, hvem der legitimt bør opfatte sig som dansk i 2016,” siger han.

Giver mavepine
Også blandt andre af Dansk Folkepartis politiske modstandere er der stor indignation over, at partiets medlemmer har en danskhedsopfattelse, der afviger fra deres egen. Det fortæller venligbo og byrådskandidat for De Radikale i Lejre, Marianne Skovby Hansen:

“Det er utrolig chokerende, at nogle mennesker, jeg altid har betragtet som racister, kan være så uenige med mig, når det kommer til spørgsmålet om, hvem der er udlændinge.  Meget havde jeg tiltroet Dansk Folkeparti, men at de ligefrem skulle have en anden indstilling til nationalistetsbegreber og danskhed, det havde jeg ikke virkelig ikke set komme. Det giver mig rent faktisk mavepine.”