Foto: Danmarks Radio

Foto: Danmarks Radio

Efter voldsom kritik af onsdagens afsnit af Den store bagedyst, hvor deltagerne skulle bage en maskulin kage, har DR valgt en blødere tilgang. “Vi ønsker ikke at støde nogen,” siger programchef.

Når Den store bagedyst ruller over skærmen på onsdag, vil udsendelsen være klinisk renset for stødende budskaber af enhver art. Det garanterer programmets chef, Søren Baunsgaard, efter at sidste afsnit fik mange danskere op af stolene.

“Temaet mandehørm og udvisningen af Gunnar gjorde, at vi fik en masse kritik for at være sexistiske og stereotype. Derfor har vi valgt en bageudfordring, der samler i stedet for at splitte, for det sidste, vi ønsker, er at støde nogen,” siger han.

Bag Muhammed, som du ser ham
Næste afsnit skal derfor stå i religionens tegn, hvor en af opgaverne har titlen: “Bag Muhammed, som du ser ham”. Her kan deltagerne slå sig løs med alle former for bagværk, smage og ingredienser. DR vil nemlig gerne undgå at presse stereotype billeder af profeter ned over hovedet på deltagerne og seerne.

“I mandehørmsafsnittet begik vi den fejl at definere mandighed og maskulinitet på en meget snæver måde med øl, strip og store cigarer. Denne gang lader vi det være op til deltagerne, hvordan de ser Muhammed: Er han en chokoladekage, en fragilité eller måske et bananbrød? Jeg kan ikke vente med at se, hvad vores dygtige bagere finder på,” siger Søren Baunsgaard og tilføjer med et hemmelighedsfuldt blik, at de andre udfordringer måske vil indeholde usyret brød eller “en helt speciel vin”.

Muhammed som ikke-binær
Han understreger, at udfordringen ikke skal ses fra et kønnet perspektiv. Man behøver derfor ikke opfatte Muhammed som maskulint kønnet eller binær.

“Men du kan også kalde din kage for mande-Muhammed-kagen og så pynte den med bånd og blomster i fondant. På den måde risikerer vi ikke at udvise foragt over for nogens verdensopfattelse. Jo, måske Mette Blomsterberg og Jan Friis Mikkelsens, hvis fondanten er færdigkøbt!” siger programchefen med et smil.

DR vil ikke afsløre, om de fortsætter med flere afsnit i samme stil, men Søren Baunsgaard har mange gode idéer på tapetet:

“Da jeg først var begyndt at tænke i samlende og ikke-normative temaer, kunne jeg slet ikke holde op. Hvad med et abortbrød? Eller en lagkage, der præsenterer den korrekte grænsedragning mellem Israel og Palæstina?”