Foto: pikselstock, Bigstock

Foto: pikselstock, Bigstock

“Min mor er verdensmester i at respektere mine grænser,” siger 15-årige Agnete, der derfor til familiefester lader sin mor om at besvare nærgående spørgsmål om hendes udvikling.

I weekenden samledes 15-årige Agnete Enggårds familie for at fejre hendes morbrors 50-årsfødselsdag. Det var en stor fest, og mange familiemedlemmer havde ikke set Agnete i flere år. De var derfor overraskede over, at hun ikke længere var en lille pige.

“Flere var i tvivl, om de stadig måtte nive mig i kinderne. Og så lod de være. Det er jeg ked af,” siger Agnete, der nød hvert eneste overraskede udbrud om, hvor stor hun var blevet.

Menstruation, men stadig jomfru
Under middagen sad Agnete mellem sin mor og far, som snakkede lystigt med de øvrige familiemedlemmer. Især tanterne Anna og Bente, der sad på den anden side af bordet. De to ældre damer spurgte interesseret ind til Agnete, og Agnetes mor svarede velvilligt på det hele:

“Ja, det er skam flere år siden, Agnete begyndte at menstruere. Ja, hun er bestemt blevet en smuk, ung kvinde. Nej, hun har aldrig haft en kæreste, og jeg er overbevist om, at hun stadig er jomfru.”

Agnete kiggede under hele seancen intenst på sin tallerken. Det var meget befriende, fortæller hun.

Kedelig på den fede måde
“Maden var virkelig interessant. Sådan lidt kedelig i det, men på en virkelig spændende måde. Så det var vildt nice, at min mor svarede på mine vegne. Det gav mig frihed til at sidde og nærstudere hver eneste udkogte ært og fornemme smagen i den lidt for tørstegte culottesteg,” fortæller hun.

Under desserten var de voksne kvinders samtale nået til Agnetes forhold til moderen. For når man bliver teenager, kan man jo godt få behov for at frigøre sig, som tante Anna påpegede.

“Min mor er virkelig supergod til at fortælle, på en meget detaljeret måde, om alle vores konflikter. Om, hvordan jeg somme tider bliver så hidsig, at jeg græder, råber og smækker døren. Og om, hvordan jeg jo bare er for ung til at forstå fornuften i det, min mor gør,” siger Agnete og slutter:

“Hun forstår virkelig at respektere mine grænser. Jeg overvejer faktisk at blive boende hjemme altid, så jeg aldrig går glip af en anledning til at lade hende omtale mig hen over hovedet på mig.”