Foto: Spørg Direkte, YouTube

Foto: Spørg Direkte, YouTube

Uffe Elbæk lød ifølge chokerede seere nærmest som en livstræt revisor, da han talte om Alternativets skattepolitik. End ikke ordet “empati” blev nævnt.

I en udsendelse på DK4, som blev set af 41 danskere, blev Alternativets politiske leder Uffe Elbæk bedt om at redegøre for partiets skattepolitik. Hans svar var så chokerende, at mere end halvdelen af seerne straks fløj til tasterne for at dele oplevelsen på både tv-kanalen og politikerens Facebookside.

“Hvad gik der lige af Uffe Elbæk? Han lød jo som en revisor, der er træt af sit arbejde. Jeg er dybt rystet og virkelig, virkelig skuffet.”

Sådan skrev den 51-årige Alternativet-vælger Lene Møgelhøj fra Kalundborg på DK4’s Facebookside umiddelbart efter udsendelsen.

Faretruende saglig
Til RokokoPosten siger hun, at Uffe Elbæk lød faretruende saglig, og at han næsten ikke var til at kende.

“Hele hans argumentation var tør og fornuftig og fuldstændig blottet for engagement og sprælske sprogbilleder. Jeg fik overhovedet ikke indtryk af visioner om et mere kulørt og menneskevenligt samfund. Han sagde ikke engang ’empati’ på noget tidspunkt,” gyser hun og tilføjer, at hun helt har glemt, hvad budskabet var:

“Jeg lyttede interesseret, men i løbet af kort tid begyndte mit hoved at snurre, og bagefter føltes det som om, jeg lige var vågnet fra et mareridt. Man ved, at man har hørt noget, men kan ikke huske, hvad det var. Det var en meget uhyggelig oplevelse.”

Spin for galleriet
Da udsendelsen efterfølgende blev diskuteret i Presselogen på TV 2 News, var der delte meninger om, hvad Uffe Elbæks uhørt patosforladte argumentation skyldtes.

Politikens chefredaktør Christian Jensen mente, at Elbæk blot var umotiveret.

“Han stillede sikkert kun op af pligt, for alle ved jo, at ingen ser det program,” sagde han blandt andet.

Berlingskes Tom Jensen mente dog, at der var tale om en kalkuleret manøvre:

“En umotiveret Uffe Elbæk ville slet ikke kunne nedtone sin galskab så effektivt. Nej, det her var spin for galleriet. Han gik målrettet efter at lyde som en gennemsnitlig socialdemokrat for dermed at fremstille Alternativet som et ganske almindeligt parti.”

Alle parter var dog enige i med seerne i, at det var dybt pinligt af Uffe Elbæk at udtale sig på en måde, der hverken fik folk til at tænke på gøglere, hospitalsklovne eller tossedans.