Foto: Dean Drobot, Bigstock

Foto: Dean Drobot, Bigstock

Et opkald til 112 kræver detaljeret viden om geografi og en evne til at holde hovedet koldt i pressede situationer. Derfor er et sådant opkald velegnet som eksamensform, mener undervisningsminister Ellen Trane Nørby.

Du kender vejnavnet, men hvad med husnummeret? Og står der “Mona Larsen” eller “M. Larsen” på døren? Ingen andre evner at spørge så nidkært ind til de mindste detaljer, som alarmcentralens medarbejdere. Derfor ønsker undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) at give disse en central rolle i fremtidens geografieksamener.

“Efter at have læst transskriptionen af et alarmopkald foretaget i forbindelse med branden på Svinkløv Badehotel slog det mig, at det er en kynisme som den, centralens medarbejder udviste, vi har behov for, når det gælder eksamination af elever i Folkeskolens ældste klasser,” siger hun.

Umulig opgave
I Danmarks Lærerforening reagerer man imidlertid køligt på ministerens forslag. Foreningens formand, Anders Bondo Christensen, påpeger, at hun stiller eleverne en umulig opgave.

“Kravet for at bestå fremtidens geografieksamen er, at man får overtalt alarmcentralens medarbejder til at sende en et redningskøretøj eller en politibil. Men det er simpelthen mere, end man kan forvente, at en elev i 9. klasse er i stand til,” siger han og uddyber:

“Selv, hvis det lykkes at svare tilfredsstillende på, hvorfor man ikke ringer fra sin folkeregisteradresse eller består konditesten ved at løbe rundt for at finde et husnummer, er der ingen garanti for, at der er ledige vogne at sende.”

Nok at kunne svare på det meste
Ellen Trane Nørby forstår Anders Bondo Christensens kritik, men pointerer, at han misforstår forslaget.

“Der er selvfølgelig ikke lagt op til, at eleverne ligefrem skal få nogen til at rykke ud for at bestå. Det er blot intentionen at teste, om de er i stand til at svare på det meste – eller regne ud, hvordan svarene kan findes, hvis de ikke har dem på rede hånd. Ingen forventer jo, at nogen er i stand til at svare på alt, hvad man bliver spurgt om, når man ringer til 112,” beroliger hun, men tilføjer:

“Det skal selvfølgelig heller ikke være sådan, at man bare siger, at man har set en defekt fotovogn i nærheden for på den måde at få en hel eskorte af politibiler ud.”

Anders Bondo Christensen mener dog stadig, at eksamensformen er for svær.

“Jeg har tænkt mig at foreslå som kompromis, at eleverne i stedet bedømmes på deres evne til at remse samtlige lande i verden op i alfabetisk rækkefølge og herefter nævne deres hovedstæder og bruttonationalprodukter. Så har de i det mindste en chance,” slutter han.