Foto: Seier+seier, Flickr

Foto: Seier+seier, Flickr

Trods en ihærdig indsats for at vinde det amerikanske præsidentvalg led DR et overraskende og massivt nederlag ved tirsdagens afstemning. Stationen overvejer derfor at flytte DR Byen til Washington for at forbedre chancerne ved valget i 2020.

Man møder en mat og trist stemning, når man træder indenfor i DR Nyheders redaktion på anden sal i DR Byen. Overalt er der forgrædte ansigter og medarbejdere, der, som ramt af granatchok, stirrer fortabt på et usynligt punkt langt ude i horisonten.

“Vi troede virkelig, vi var så tæt på, og så var det alligevel så langt væk. Også selvom alle havde anstrengt sig til det yderste for at sikre os sejren,” siger nyhedsdirektør Ulrik Haagerup om det nederlag, som stationen led ved det amerikanske valg, der blev afholdt natten til onsdag dansk tid.

Havde vundet stort på Østerbro
DR havde ellers sat alle sejl til.

“Vi havde sendt knap halvdelen af medarbejderne derover for at føre valgkamp, og det lykkedes Clement Kjersgaard at tale med knap ti procent af den amerikanske befolkning bare på valgaftenen,” siger Haagerup.

“Når det amerikanske valgsystem er så diskriminerende indrettet, at det uden videre udelukker folk, der ikke er fra USA, fra at stemme, er det jo en ringe trøst, at vi havde vundet med knap 132 procent, hvis valget var blevet afviklet på Østerbro,” fortsætter han med et opgivende suk.

Derfor har resignationen nu sænket sig over Danmarks Radio, hvor kilder på P1 oplyser, at stationens ledelse har placeret hele Orientering-redaktionen under døgnovervågning for at sikre sig, at ingen kaster sig i Emil Holms Kanal.

Thranholm og Jalving måske ministre
Flere kommentatorer peger også på, at det må gøre særlig ondt på Danmarks Radio, at både Iben Thranholm og Mikael Jalving, der begge er tilknyttet den konkurrerende station, Radio24syv, ifølge pålidelige kilder for øjeblikket bliver overvejet som mulige ministeremner i den nye amerikanske administration.

Men der er dog et lille lyspunkt i horisonten. For at forhindre et tilsvarende nederlag ved det næste præsidentvalg i 2020 overvejer generaldirektør Maria Rørbye Rønn nemlig at flytte hele Danmarks Radio til Washington D.C., hvor stationen skal indkvarteres i en til lejligheden opført omvendt pyramide af marmor og aluminium til knap 54 milliarder kroner.