Foto: De Visu, Bigstock

Foto: De Visu, Bigstock

Birthe Svendsen fyldte fredag 112 år og er dermed Danmarks ældste kvinde. Nu afslører hun sin opskrift på, hvordan man bliver meget gammel.

Birthe Svendsen har levet i Vestjylland hele sit meget lange liv, og det er også her, på plejehjemmet i udkanten af Ringkøbing, at hun fejrer sin 112. fødselsdag omgivet af børn, børnebørn og oldebørn.

Selvom Birthe Svendsen døjer lidt med hørelsen, og bentøjet heller ikke er, hvad det har været, er den pensionerede gymnasielærer i historie og tysk så skarp i hovedet som nogensinde, og hun indvilger beredvilligt i at fortælle RokokoPostens udsendte, hvad der er hemmeligheden bag hendes lange liv.

Fortsætter med at trække vejret
“Det er, at jeg ikke er død!” siger hun fyndigt og uddyber.

“Jeg har sådan set bare taget en dag ad gangen og håbet på, at mit hjerte ikke holdt op med at slå, eller jeg blev ramt af livstruende sygdomme.”

Adspurgt om der virkelig ikke er andre grunde til, at Birthe Svendsen har nået at fejre så mange fødselsdage, er svaret kategorisk.

“Nej. Selvfølgelig kunne jeg sige et eller andet sjovt med, at man skal spise en tvebak dagligt, huske at smile til sig selv i spejlet samt holde sig fra kardemomme, men helt ærligt: Det ville jo være noget håbløst anekdotalt ævl, som ingen kunne bruge til noget som helst. Godt nok er jeg gammel, men jeg er ikke idiot,” forklarer hun og tilføjer, at hun eksempelvis aldrig kunne drømme om at anbefale nogen at ryge 30 cigaretter om dagen, som hun gjorde i årene fra 1925 til 1960, selvom hun stadig er i live.

“Det gjorde min første mand altså også, og jeg skal hilse og sige, at det ikke var noget, der sikrede ham et langt liv, tværtimod.”

Virker ikke for alle
Birthe Svendsen understreger dog, at hendes erfaringer næppe gør sig gældende for alle, da hun har kendt mange, som ikke er blevet 112 år gamle.

“Jeg har kendt en del, som jeg også tror, meget gerne ville undgå at dø, men er gået bort alligevel. Så jeg vil ikke udstede nogen garantier, selvom man gør sig lige så umage som mig,” siger hun og tilføjer eftertænksomt:

“Bundlinjen er nok, at hvis ens hjerte bliver ved med at slå i mere end hundrede år, bliver man mere end hundrede år gammel. Hvis det holder op inden da, ja, så dør man tidligere.”