Foto: Nolte, Bigstock

Foto: Nolte, Bigstock

Stærkt berusede danskere, der forsøger sig med seksuel aktivitet efter at have indtaget store mængder sild, snaps og varm leverpostej, er nu kommet på UNESCO’s liste.

“Julefrokostsex, især mellem kolleger, er et exceptionelt vidnesbyrd om en eksisterende kultur.”

Sådan lød det i morges i en pressemeddelelse fra UNESCOs World Heritage Center, der hvert år står for at udnævne nye steder, bygningsværker og traditioner til verdensarv.

“Vi bruger ordet julefrokostsex, men begrebet dækker over en langt bredere vifte af kulturelle praksisser, der starter allerede fra man modtager invitationen til julefrokosten fra sin arbejdsplads,” forklarer Anna Blicher fra Slots- og Kulturstyrelsen, som har indstillet julefrokostsex til at komme på UNESCO’s liste over immateriel kulturarv.

Ubehagelige minder
“Allerede i november spørger kollegerne hinanden, om de skal med til julefrokosten. Mange vil have ubehagelige minder fra en lignende begivenhed, men lover sig selv, at denne julefrokost bliver anderledes,” fortæller Anna Blicher og suppleres af antropolog Rune Serritslev, der for nylig skrev en videnskabelig artikel om svinekødsrelaterede, ikke-platoniske relationer til tidsskriftet Current Anthropology:

“Under silden samtaler de fleste uformelt, men aseksuelt om børn, ferier og fritidsinteresser, mens de forsøger at undgå den person, de senere bedrager deres ægtefælle eller kæreste med. Når der kommer franskbrød og fiskefilet på bordet, er samtalen skiftet over til mere private emner. Man er begyndt at tale med den person, som julefrokostsexen kommer til at foregå med. Under leverpostejen og medisterpølsen træder deltagerne over i det, vi antropologer kalder den liminale fase, hvor faste strukturer ophæves.”

Energisk, men ufokuseret
Serritslev tilføjer, at de ansatte i denne fase er temmelig berusede og har opgivet idéen om at opføre sig anderledes end ved sidste julefrokost.

“På et tidspunkt umiddelbart før, under eller efter risalamanden vil man se forskellige pardannelser, hvoraf 76 % er udtryk for utroskab. Den seksuelle aktivitet er energisk, men ufokuseret, og egentlige samlejer er der sjældent tale om. Alligevel vil de ansatte føle stor skyld dagen efter,” slutter Rune Serritslev.

På arbejdspladser landet over takker arbejdsgiverne for udmærkelsen, men tilføjer, at man i år vil forsøge sig med en alternativ julefrokost, eventuelt alkoholfri eller med sushi, og håber, at de ansatte vil tage godt imod initiativet.