Foto: ismagilov, Bigstock

Foto: ismagilov, Bigstock

En 29-årig kvinde fra Svendborg opdagede fredag, at hun uden at vide det havde været ramt af den frygtede mandeinfluenza de foregående tre dage.

Den alvorlige influenzatype A-H6N66, også kendt som mandeinfluenza, hærgede sidst tilbage i 2011, hvor RokokoPosten skrev om epidemien. Nu er den imidlertid vendt tilbage i en muteret form, som ifølge Statens Serum Institut også rammer kvinder, hvilket er sket i mindst ét tilfælde.

Den kvinde, som influenzaen har ramt, er 29-årige Rikke Frederiksen fra Svendborg. Hendes læge opdagede mandag eftermiddag ved et tilfælde, at Rikke i flere dage har lidt af sygdommen uden selv at have bemærket det.

Skulle til læge med sin søn
“Egentlig skulle jeg bare til læge for at få kigget på min søn, Michael. Jeg havde nemlig en mistanke om, at han havde mellemørebetændelse. Det havde han heldigvis ikke, men på vej ud af døren siger min læge, at jeg ser lidt klatøjet ud og kører så en test, der viser, at jeg faktisk har haft mandeinfluenza, mindst siden tirsdag,” fortæller Rikke og fortsætter:

“Det kom noget bag på mig, men på den anden side havde jeg rimelig travlt her op til jul, så måske er det ikke så underligt, at jeg i selve situationen ikke rigtig lagde mærke til det.”

Rikke er rigtig glad for, at lægen opdagede den alvorlige sygdom og opfordrede hende til at behandle den med ro og måske en kop kamillete. Og når hun ser tilbage på sit uopdagede sygdomsforløb, er hun lykkelig for, at det ikke gik værre.

“Set i bakspejlet giver det rigtig god mening, at jeg også fik mandeinfluenza, da min kæreste var sygemeldt i halvanden uge kort forinden. Og når jeg tænker på hans forløb, løber det mig koldt ned ad ryggen, at jeg måske ligesom ham har været smerteplaget hinsides enhver beskrivelse og på gravens rand, endda uden selv at have opdaget det,” siger hun med et gys.

Omdøbes måske til personinfluenza
Overlæge Bjarke Laursen fra Statens Serum Institut udelukker ikke, at der kan være andre danske kvinder, som går rundt med udiagnosticeret mandeinfluenza.

“Der kan være et betydeligt mørketal, når det gælder kvinder, der lider af mandeinfluenza, hvis de ikke selv opdager det og dermed har mulighed for at indberette det til myndighederne,” siger han og tilføjer, at selvom de udiagnosticerede kvinder kan være et problem, er sygdommens nye udvikling ikke uden ligestillingspotentiale, hvorfor man nu overvejer at omdøbe den til “personinfluenza, der er symptomneutral hos kvinder”.