Foto: FS-Stock, Bigstock

Foto: FS-Stock, Bigstock

Morten skulle aldrig have begyndt at tale med sin muslimske kollega om, at han kom til at ønske hende glædelig jul for fem dage siden.

“Hej Alia, har du haft en god… ferie?”

Sådan spurgte Morten Esmann sin kollega, Alia Majid, da de mødte hinanden på gangen på Hvidovre Hospital i morges.

“Vi er begge sygeplejersker og arbejder på den samme afdeling, så vi ser en del til hinanden. Det var helt naturligt at ønske hende god jul i onsdags,” fortæller Morten om den dag, han kom til at antage, at Alia også skulle fejre jul.

“Det vidste jeg jo godt, hun ikke skulle, men det var en forglemmelse, fordi jeg lige havde sagt god jul til en masse andre. Jeg tog mig selv i det kort efter, og siden tænkte jeg på, at jeg hellere måtte forklare mig selv,” fortsætter han.

Vintersolhverv
Derfor var Morten forsigtig med at anvende ord og begreber, der refererede til julen, da han i morges undskyldte over for Alia.

“Jeg talte om ‘højtider’ og ‘vintersolhverv’ og, at ‘lyset var begyndt at komme igen’, den slags. For det har muslimer vel også?” spørger Morten nervøst og tilføjer, at undskyldningen blot gjorde det hele endnu værre.

“Alia kunne til at begynde med slet ikke huske, at jeg havde ønsket hende glædelig jul, så jeg var nødt til at gentage det, hvilket var utrolig pinligt. Derefter talte jeg lidt om min gode ven i folkeskolen, Muhammed, og at jeg syntes, det var superfint, at der kun var halalkød på hospitalet.”

Undgår rødt kød
Det viste sig dog, at Alia ikke gik så meget op i, hvorvidt maden var halal eller ej, hvorefter Morten igen måtte undskylde for sine antagelser.

“Jeg sagde, at selvfølgelig kan man godt være muslim, selvom man ikke spiser halalkød. Eller kan man? Nå, i hvert fald skal jeg ikke gøre mig til dommer over den slags, for jeg prøver egentlig også at undgå det røde kød, især svinekød, for der er jo for meget antibiotika i, og jeg tør slet ikke tænke på, hvordan de der grise bliver behandlet.”

Derefter gik Morten og Alia hver til sit, og ifølge Alia har deres gode forhold ikke taget skade:

“Det er sødt, at han går så meget op i det med halal. Men jeg forstår nu ikke, hvorfor han spurgte til min ferie. Jeg har da været på arbejde, mens han har fejret jul.”