Foto: Shock, Bigstock

Foto: Shock, Bigstock

Software, der automatisk udskifter de bærende navneord i en artikel med ordet “muslim”, vil inden længe udkonkurrere Den Korte Avis og gøre debat om annoncørboykot og mediestøtte overflødig.

På det seneste har der været megen debat om Den Korte Avis’ ytringsfrihed og mediestøtte til medier, der ikke vil følge Pressenævnets etiske regler.

Denne gordiske knude synes nu at have fundet en teknisk løsning: Et nyt computerprogram, der kan afløse Karen Jespersen og Ralf Pittelkow for blot 8 øre i strøm og 109 kr. i udgifter til webhotel i årlig drift.

Laptop i Dragør kan afløses af server i Brønshøj
I praksis gør programmet det derfor muligt at erstatte journalistik, der før krævede en dyr laptop og et stort designerkøkken i Dragør, med en fuldautomatisk løsning i en serverpark i Brønshøj.

Det fortæller Mads Bjørnsson, der er førsteårsstuderende på DTU’s linje for softwareteknologi.

“Systemet fungerer ved at tage en vilkårlig artikel fra et af de traditionelle medier, hvorefter det bærende navneord udskiftes med ‘muslimer’. På den måde kan tekster, det før tog op til fem minutter at skrive, nu eksekveres på et nanosekund,” fortæller han begejstret.

Mads Bjørnsson demonstrerer processen ved at hente en artikel fra B.T. om indbrudstyves hærgen i juledagene, hvor politiet opfordrer danskerne til at være på vagt. Lynhurtigt erstattes ordet “indbrudstyv” med “muslim”, hvorefter programmet selv lægger artiklen online. På den måde sparer man også udgifter til redaktionssekretæren væk.

Umuligt at se forskel
“Vi har kørt blindtests af programmets troværdighed, hvor artikler fra maskinen samt Den Korte Avis blev forelagt et tilfældigt udvalgt panel. Her kan vi konstatere, at hovedparten af læserne uanset politisk tilhørsforhold vurderer, at en større andel af programmets artikler kommer fra Den Korte Avis, end det rent faktisk er tilfældet.”

RokokoPosten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Den Korte Avis’ redaktion. Imidlertid har DTU indvilget i at lade en fuldautomatisk Ralf Pittelkow-simulator, som i øjeblikket er i betatest, forholde sig til, om man opfatter den nye software som et problem for Den Korte Avis’ fremtidige virke:

“Programmet er en omfattende trussel mod ytringsfriheden. Muslimer, muslimer, muslimer. Journalistisk venstreparti. Bvadr.”