Foto: Emmanuel Huybrechts, Wikipedia

Foto: Emmanuel Huybrechts, Wikipedia

Et dansk satiremedie vil for fremtiden kun lade sine spydige udgydelser gå ud over mennesker, som ikke er marginaliserede eller tilhører minoriteter, og som har en god privatøkonomi. De skal bare lige finde dem først.

Igennem en årrække har en dansk satireavis gjort grin med en lang række grupper og individer i den danske samfunds- og kulturdebat. Men det skal være slut nu, fortæller en af netavisens redaktører.

“Selvfølgelig skal satire have bid og kant, det er klart. Men set i bakspejlet er det nok gået lidt over gevind, for det er ikke sjovt at sparke til folk, som kan blive krænkede. Selvom vi tidligere har forsøgt os med mere konstruktive og hensynsfulde nyheder, må vi erkende, at det ikke er lykkedes at holde op med at sparke nedad, og det gør vi så langt om længe noget ved nu.”

Bliver krænkelsesfrit rum
Tidligere har satireavisen eksempelvis ofte gjort sig lystig over det kulturelle fænomen hipstere, men det skal være slut.

“Ikke alene udgør hipsterne en stadig mindre gruppe, men deres sociale kapital er også hastigt svindende. Og helt ærligt, hvor sjovt er det egentlig at gøre grin med folks ansigtsbehåring, når denne har dybe kulturelle og historiske rødder i en gammel vikingenation, eller at deres cykler ikke har bremser?” siger redaktøren og tilføjer, at også studerende, folk på overførselsindkomst, religiøse individer og alle fra Lolland-Falster, Nord- og Vestjylland fremover kan betragte avisens spalter som et trygt og krænkelsesfrit rum.

Mediets redaktion overvejer nu, hvilke politikere man fremover kan gøre grin med og har allerede forkastet nogle af de mere oplagte ofre, som eksempelvis Pia Kjærsgaard.

“Hvis man anlægger et intersektionelt perspektiv, er der jo ingen tvivl om, at det kan være både sexistisk, alderistisk og elitært at gå efter en ufaglært kvinde på snart 70 år, ligesom både Inger Støjbergs køn og hårfarve også gør det oplagt urimeligt at gøre sig lystig over hende,” siger redaktøren.

“Vi overvejede så DJØF’erne, indtil vi i Politiken læste, at de er stærkt mobbede og jaget vildt i den offentlige debat, så dem har vi naturligvis heller ikke lyst til at satiresparke på.”

Har fundet én at sparke op på
Redaktionen leder dog ufortrødent videre og har indtil videre fundet en enkelt dansker, som de trygt kan sparke op på:

“Hvis vi ser bort fra den anstrengte privatøkonomi og det med, at han er fra Græsted, tænker vi, at Lars Løkke Rasmussen nok kan gå an som legitimt satiremål. Så må vi prise os lykkelige over, at han utvivlsomt kan levere dagligt stof i mange år fremover.”