Foto: golubovy, Bigstock

Foto: golubovy, Bigstock

Nye spørgsmålskategorier om skønhed og gossip skal gøre det lettere for kvinder at blive optaget på Syddansk Universitets medicinstudie via kvote 2.

Den test, som kvote 2-ansøgere skal igennem for at blive optaget på medicinstudiet på Syddansk Universitet (SDU), er for nylig blevet kritiseret for at diskriminere kvinder. Det er uheldigt, mener professor Ole Skøtt, der er dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Han vil derfor ændre testen, så den bliver mere tilgængelig for kvinder.

“Selvom vi går ind for ligestilling og derfor er glade for, at der ikke længere er en stor overvægt af kvinder på uddannelsen, skal testen selvfølgelig ikke være så svær, at det næsten kun er mænd, der kan finde ud af den,” siger han.

Flair for frisure og påklædning
Som eksempel på de nye spørgsmål nævner Ole Skøtt et, hvor man ud fra et ansigt skal vurdere, hvilken af fire mulige frisurer, der passer bedst til ansigtets form.

“Det er sådan noget, kvinder helt naturligt vil være bedre til end mænd, så derfor er det oplagt at inkorporere spørgsmål af den art i testen,” siger han og nævner, at man i samme kategori vil blive bedt om at matche beklædningsgenstande med kroppe for på den måde at vurdere, om ansøgerne har indsigt i, hvad der klæder forskellige kropstyper.

“Og så laver vi en kategori, hvor man blandt andet kan møde et spørgsmål, der går ud på at gætte, hvilken af fire Hollywood-kendisser, der har sagt: If I eat a huge meal and I can get the girl to rub my belly, I think that’s about as romantic as I can think of,” fortsætter han.

Diskriminationsforebyggelse vigtigere end kompetencer
Jakob Rathlev, der er chef for Danmarks Evalueringsinstituts enhed for videregående uddannelse og stod bag kritikken af den diskriminerende test, er glad for, at SDU vælger at tage problemet alvorligt. Han vurderer, at de nye kategorier vil gøre testen langt mere kvindevenlig, og at den måske endda vil appellere til en gruppe kvinder, der ellers ikke ville overveje at læse medicin.

At det kan betyde, at fremtidens læger bliver mindre kompetente, bekymrer ham ikke.

“Vi må først og fremmest bekæmpe diskrimination på alle niveauer. Og vi skal ikke være så bange for, om de her kvinder mangler nogle kvalifikationer. Så kan de jo til gengæld nogle andre ting. Det kan være lige så værdifuldt med en læge, der kan se, hvilket stilikon en patient er inspireret af, som at hun kan kurere kræft,” slutter han.