Foto: Avemario, Bigstock

Foto: Avemario, Bigstock

Allerede fra etårsalderen skal drenge og piger trænes i at være mentalt robuste og optimere deres performance gennem evaluering. Fint som erstatning for vacciner, mener forælder.

“Ja, Viggo, vi skal jo se på, hvordan du har klaret dig de sidste seks måneder, mens du har været hos os. Men lad mig først lige høre: Har du selv været glad for forløbet?”

Viggo Ormstrup drejer lidt på en blå klods, før han siger: “Aløp?”

Den halvandet år gamle dreng er til sin første MU-samtale hos pædagog Mette Danielsen i vuggestuen Drømmeland. Her skal de blandt andet diskutere, hvordan det går med Viggos evne til at sige ubestemmelige lyde, og hvad Mette og Viggo sammen kan gøre, for at Viggo for eksempel bliver bedre til at åbne munden, når flyvemaskinen kommer.

Spild af ressourcer
Samtalen er en del af en ny handleplan, som børne- og socialminister Mai Mercado har sat i værk for at gøre børn mentalt robuste i en tidlig alder.

“Mange forældre sender deres børn i vuggestue uden noget konkret mål for, hvilke kompetencer barnet skal tilegne sig, og hvordan de kompetencer eventuelt kan videreudvikles i en børnehave eller dagpleje. Det er et kæmpe spild af ressourcer,” siger ministeren og har derfor udpeget seks kommuner, der skal forsøge sig med den nye ordning, deriblandt Odsherred Kommune, hvor Viggo og hans forældre bor.

I stedet for vacciner
I starten var forældrene en smule skeptiske over for idéen, men efterhånden har især Viggos mor, Sille Ormstrup, fået øje på fordelene ved jævnlige evalueringer.

“Ved at styrke børnenes resiliens fører vi dem i virkeligheden tilbage til en tidligere, mere autentisk tilværelse, hvor man ikke var bange for at lade barnet spise snavs fra gulvet eller sende det ud for at lege til midnat,” siger hun og tilføjer, at øget robusthed uden tvivl også vil styrke Viggos immunforsvar og gøre ham mere modstandsdygtig over for bakterier og vira:

“Det er en rigtig god ting, for i vores familie har vi fravalgt vacciner. Vi tror på, at man med den rigtige indstilling og positiv tænkning kan fjerne mange af de giftstoffer, der fører til, at man bliver ramt af forskellige børnesygdomme til at begynde med.”