Foto: Voy, Bigstock

Foto: Voy, Bigstock

“Det er naturstridigt at tvinge folk til at arbejde, når de befinder sig i en lykkerus,” siger Uffe Elbæk, der er overbevist om, at forelskede mennesker på orlov tilfører samfundet noget uundværligt.

Du kender det måske: Du har lige fået en kæreste og er i den syvende himmel. Du kan ikke tænke på andre end din udkårne og går omkring i din helt egen, vidunderlige verden.

Skal du samtidig tvinges til at køre en bus, lede et shippingfirma eller lægge tøj sammen i en butik? Nej, ikke hvis det står til Alternativet, der har foreslået en særlig orlov til forelskede mennesker.

“Forelskelsesorloven skal give mennesker mulighed for at fordybe sig i deres tilstand. Det er nemlig naturstridigt at tvinge forelskede personer til at arbejde, når de befinder sig i en lykkerus,” lyder det fra partiets politiske leder, Uffe Elbæk, der foreslår en periode på tre måneder, som kan forlænges i op til et år, hvis den forelskede er særlig hårdt ramt.

Tid til at komme sig
“Nogle gange kan det jo vise sig, at forelskelsen ikke er gengældt, eller at et forhold går i stykker. Så skal man lige have lidt tid til at komme sig,” siger han og tilføjer, at orloven finansierer sig selv:

“Forelskede mennesker er en stor gevinst for samfundet, selvom de ikke arbejder. De sender kærlighed ud til deres omgivelser og stråler på alt omkring dem. Én persons forelskelse kan øge produktiviteten hos op til ti nærtstående mennesker.”

Dårligt for væksten
Hos Dansk Industri foretrækker man at gribe problemet an på en anden måde.

“Vi mener ikke, at en orlov er en god idé, men vi er glade for, at Alternativet har gjort os opmærksomme på den særlige tilstand, en forelsket person befinder sig i. Momentan sindssyge, kunne man kalde det. Og det gavner slet ikke væksten,” udtaler administrerende direktør, Karsten Dybvad, der foreslår, at virksomheder jævnligt undersøger, hvorvidt deres ansatte er i let, moderat eller svær forelskelsestilstand.

“Det handler om at finde og kanalisere al den ubrugelige personfikserede energi hen på noget fornuftigt, for eksempel bruttonationalproduktet. På den måde kan vi sagtens få noget brugbart ud af den type følelsesladede mennesker.”