Foto: imtmphoto, Bigstock

Foto: imtmphoto, Bigstock

Flere kommuner i Udkantsdanmark tilbyder nu Gentofte Kommune at tage en andel af den rige kommunes expats, så der bliver bedre plads og mere overskud til de 200 nye flygtninge, kommunen skal modtage i år.

“Vi har et problem, som er så vanskeligt at løse, fordi vi ikke har mulighederne.”

Sådan lød det fra Hans Toft (K), der er borgmester i en af landets rigeste kommuner, Gentofte kommune. Ordene faldt som reaktion på en lovændring, der betyder, at kommunen ikke længere kan få lov at modtage færre flygtninge end andre kommuner, fordi der i forvejen bor et stort antal expats.

Det har fået borgmestre fra en række kommuner i Udkantsdanmark til at gå sammen om et tilbud, der skal gøre det lettere for Gentofte at løfte opgaven.

“De kan sende deres expats til os, så de får ressourcer til at koncentrere sig om de der 200 mennesker,” siger borgmester i Ringkøbing-Skjern kommune, Iver Enevoldsen (V).

Nedlagte landbrug og hjemmearbejdspladser
Han mener, at kommunen kan få plads til “en pæn håndfuld” expats, som kan indlogeres i nogle af kommunens mange nedlagte landbrug.

“Og hvis de så får installeret nogle gode hjemmearbejdspladser, kan de jo sagtens beholde deres job,” siger Iver Enevoldsen.

Også en af landets fattigste kommuner, Langelands kommune, tilbyder at tage imod nogle af Gentofte kommunes expats.

“Vi kan nok godt finde plads til en ambassade eller tre herovre. Så kan de sætte nogle flygtninge ind i de ledige bygninger,” siger borgmester Bjarne Nielsen (V).

“Deres huse er vel store nok”
Andre er ikke helt så villige til at hjælpe Gentofte med det uoverkommelige flygtningeproblem.

“Nogle af de der rige mennesker kunne da bare leje ud til flygtningefamilier. Deres huse er vel store nok. Det ville da være et scoop for integrationen, hvis nogle flere velstillede mennesker påtog sig et socialt ansvar. Men det er selvfølgelig lettere at sidde derhjemme i liebhavervillaen og brokke sig over, at problemerne i ghettoerne vokser og vokser,” siger Jette Sørensen, der er venligbo fra Randers.

Den kritik er dog uberettiget og ukonstruktiv, mener Hans Toft:

“Landets rigeste mennesker har travlt nok med at være rige. Og de er i forvejen nødt til at ansætte alle mulige udlændinge. Tænk på, at de både har brug til folk til at slå græs, rense pools, gøre rent, vaske tøj, lave mad og passe børn. Vi kan simpelthen ikke være bekendt at pålægge så hårdt trængte mennesker et socialt ansvar.”