Foto: Anders Hviid, Ft.dk

Foto: Anders Hviid, Ft.dk

Er du medlem af Folketinget? Begynder din brug af samråd og paragraf 20-spørgsmål at tage overhånd? Nu kan du ringe til MF-Alarm-linjen og få hjælp.

Du er folketingsmedlem og vågner morgenen efter et samråd med en grim smag i munden. Måske var det unødvendigt at bruge fire timer på at tale med sundhedsministeren om hendes holdning til brugen af quinoa og hirse i brødblandinger. Sidste uge gik det også galt; du stillede tre paragraf 20-spørgsmål, og et af dem indeholdt vist ordene “… forskellen på skiltningen i Nr. Alslev og Køge”.

Kan du nikke genkendende til noget af dette? Så har du måske et misbrug af samråd og paragraf 20-spørgsmål, fortæller Christina Akmann, der er psykolog og forsker i bureaukratiske abstinenser ved Københavns Universitet. Sammen med Folketingets Præsidium har hun oprettet en hotline, MF-Alarm-linjen, som folketingsmedlemmer med misbrugsproblemer kan ringe til for at få hjælp.

Man gør det for sjov
De fleste folketingsmedlemmer har et naturligt og uproblematisk forhold til at indkalde ministre til samråd eller få dem til at svare på paragraf 20-spørgsmål, understreger Akmann. Men nogle gange går det galt.

Det har et anonymt folketingsmedlem erfaret på egen krop. Medlemmet har i det forgangne år stillet over 40 paragraf 20-spørgsmål og kan godt selv se, at det er gået for vidt.

“I starten gør man det for sjov, hvis der skal ske lidt i en ellers kedelig politiker-hverdag. Så gør man det for at få et skud selvtillid, når meningsmålingerne er dårlige, ved at stille detaljerede spørgsmål om sin valgkreds, så ens vælgere sender søde mails. Til sidst kan man nærmest ikke slæbe sig hen i Folketingssalen, hvis ikke man har stillet et paragraf 20-spørgsmål,” fortæller det anonyme medlem, der ringede til MF-Alarm-linjen i morges.

Veje ud af misbruget
Der er forskellige veje ud af misbruget, fortæller Christina Akmann.

“Man kan ganske enkelt gå cold turkey, altså afskære sig selv helt fra samråd og paragraf 20-spørgsmål, for eksempel i tre måneder, med hjælp fra en kollega eller partifælle, der holder én fast på løftet. Eller man kan opsøge en psykolog og finde ud af, hvad det er for en tomhed i ens indre, der gør, at man konstant føler samrådstrangen komme snigende,” siger hun.

Men for nogle vil der ikke være anden udvej end at stoppe karrieren som medlem af Folketinget.

“Jeg har talt med flere politikere, der først kom ud af misbruget, efter at de ikke blev genvalgt. Nu har de mere fredelige stillinger i lokalpolitik, hvor indflydelsen måske er mindre. Til gengæld har de ro i sindet.”