En mand fra Østerbro er blevet tiltalt for overtrædelse af blasfemiparagraffen, efter at han smed Alternativets økonomiske plan fra 2016 i skraldespanden. Uffe Elbæk er rystet over, at den ikke kom i en container til papirgenbrug og kræver manden idømt deltagelse i en danseworkshop om bæredygtigt forbrug.
Torsdag formiddag kom det frem, at Statsadvokaten i København har rejst tiltale mod en 29-årig mand fra Østerbro, der sidst i februar kastede et økonomisk udspil fra Alternativet i en skraldespand tæt på Østerport Station.
Anklagemyndigheden har sigtet manden efter den blasfemiparagraf, som siger, at den “der offentlig driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.”
Et metafysisk helligskrift
“Vi har efterforsket sagen grundigt og er kommet frem til, at Alternativets program indeholder en stor mængde specifikke metafysiske og transcendente trosartikler, der er helt centrale for deres verdensbillede,” forklarer Preben Jørgensen fra Statsadvokaten i København og fortsætter:
“Det er simpelthen ikke rimeligt, at man kun skal beskyttes, hvis ens helligskrifter dyrker Gud eller Allah, men ikke hvis man tror på afgiftsforhøjelser på alt, der ikke er kedeligt, eller en arbejdsuge på tolv timer.”
Skal dømmes til danseworkshop
Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, er rystet over sagen, men mener ikke, at det værste er, at den tiltalte smed partiets plan væk.
“Jeg finder det oplagt mest krænkende, at han vælger at smide planen i en almindelig affaldsbeholder til blandet skrald, uden nogen miljømæssig hensyntagen. Programmet er trykt på genbrugsfibre og uden nogen brug af optisk hvidt på 100 procent komposterbart, økologisk papirmateriale og ville have udgjort en minimal miljøbelastning, hvis blot det var kommet i en papircontainer eller blot lagt til kompost.”
Uffe Elbæk mener dog ikke, at gerningsmanden bør straffes i konventionel forstand, men idømmes deltagelse i en danseworkshop om bæredygtigt forbrug og fratages retten til at spise kød i mindst to år.
Chefjurist ved tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, har tidligere blandet sig i sager vedrørende ytringsfriheden. Til RokokoPosten udtaler han, at han under normale omstændigheder ville forsvare ytringsfriheden til sidste blodsdråbe, men vil gøre en undtagelse, når det kommer til finanspolitiske udspil fra Alternativet og i øvrigt ikke har yderligere kommentarer.