Foto: _jure, Bigstock

Foto: _jure, Bigstock

Virkelighedens prinsesser ser slet ikke ud som de feudale Disney-versioner, små piger bliver klædt ud som til fastelavn. Det er dehumaniserende og bør høre op, mener prinsesserne Mary og Marie.

Hvert år dukker masser af små piger op til fastelavnsfester iført prinsessekostumer. De snurrer begejstrede rundt, så skørterne flagrer. Men de ved slet ikke, at deres udklædning reproducerer en moderne fantasi om feudaltidens prinsesser, der skaber et forvrænget billede af virkelighedens prinsesseliv. Det mener to danske prinsesser ved navn Mary og Marie. Derfor har de skrevet en kronik i Politiken.

Dehumaniseret karikatur
“At være prinsesse er ikke bare et job, du kan tage fri fra. Du er også prinsesse, når du har trukket gardinerne ned, og børnene sover. Du er prinsesse hvert minut året rundt. Det er et stort pres og et stort ansvar, og derfor er det dybt fornedrende at se sig selv degraderet til en fjollet, dehumaniseret karikatur i samme kategori som mad, dyr, kinesere, sygeplejersker og politimænd,” skriver de.

Til RokokoPosten forklarer de, at de med kronikken håber på en afstandtagen fra den kulturelle appropriation af deres livsform, som fastelavnskostumerne er et udtryk for.

“Alle elsker Disneys prinsesser, men vi tør vædde på, at de færreste ville stille op til det liv, vi lever, hvor man ikke engang kan slå en prut offentligt eller lade sig skille, uden at få verdens opmærksomhed på sig,” siger de.

Strukturel undertrykkelse
Desuden bidrager den stereotype udklædning til en opfattelse af monarkiet, som reproducerer den strukturelle undertrykkelse af royale mennesker.

“Store dele af befolkningen synes, at det er vigtigt med et monarki, fordi det har en symbolsk værdi, som de godt kan lide. Men de tænker ikke på den pris, vi betaler. Vi var frie borgere, før vi forelskede os i mænd, som den strukturelle undertrykkelse tilfældigvis har gjort til prinser. Og derfor måtte vi vælge mellem dem og et almindeligt liv,” forklarer de.

Kritikere af prinsessernes kronik påpeger, at prinsessekostumerne ikke har noget med virkelighedens monarki at gøre. Men det er forkert, mener prinsesserne.

“Det hele hænger sammen, og de her kostumer er med til at fastholde folk i en opfattelse af, at det er i orden at glorificere prinsesselivet og dermed at fastholde royale mennesker i en tilværelse, hvor de mangler helt grundlæggende rettigheder,” slutter de.